Goal Consulting
Strategy & Innovation

Geopolitics & 3-D Negotiations
in Action

Nikos Chatzis

Διαπραγματεύσεις ή Σκάκι: Στρατηγική

Οι συνδυασμοί τους, είναι άπειροι. Η διαδικασία τους είναι αποτελεσματική, μόνο εάν συνδυαστεί με δημιουργική φαντασία, καινοτόμα σκέψη και στρατηγική πρόβλεψης κινήσεων.

3-D Διαπραγμάτευση
Νίκος Χατζής
3-D Διαπραγμάτευση

Η αβεβαιότητα για το μέλλον, κυριαρχεί στους πρωταγωνιστές τους.

Η γνώση της ψυχολογίας που έχει η άλλη πλευρά, είναι σημαντική, καθώς τίποτα δεν είναι σίγουρο μέχρι το τέλος.

Παρά το γεγονός ότι όλα ξεκινούν επί ίσης βάσης στο σκάκι, μια τέτοια εξέλιξη, είναι σπάνια στην καθημερινή πραγματικότητα των διαπραγματεύσεων.

Συμπερασματικά, ο έμπειρος διαπραγματευτής ή παίκτης κάνει τη διαφορά με την επίτευξη του τελικού στόχου του, αξιοποιώντας έναν άριστο συνδυασμό διορατικότητας, οξυδέρκειας, διαπραγματευτικής τεχνικής, αλλά και υπομονής.

3D Διαπραγμάτευση: Θεωρία

Η προσπάθειά της Goal Consulting για την προώθηση μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής μεθόδου διαπραγματεύσεων, τόσο στο επίπεδο των πολύπλοκων επιχειρηματικών διαπραγματεύσεων, όσο και στηn διεξαγωγή των διπλωματικών-πολιτικών διαπραγματεύσεων, στηρίζεται στηn θεωρία, αλλά και στην πρακτική της «Διαπραγμάτευσης Αρχών» (Principled Negotiation).

3-D Διαπραγμάτευση
Νίκος Χατζής
3-D Διαπραγμάτευση

Η διαπραγματευτική αυτή μέθοδος, έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Harvard Negotiation Project).

Τα τελευταία χρόνια, η θεωρία της «Διαπραγμάτευσης Αρχών» ενισχύεται αποτελεσματικά, από τη μέθοδο διεξαγωγής της Τρισδιάστατης Διαπραγμάτευσης (3-D Negotiation) η οποία αναπτύχθηκε και εξελίσσεται στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Harvard Business School-HBS), από τους καθηγητές Ντέιβιντ Λαξ και Τζεϊμς Σεμπένιους.

Η πρωτοποριακή αυτή διαπραγματευτική μέθοδος, ανατρέπει την παραδοσιακή διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων, σε επιχειρηματικό, αλλά και διπλωματικό-πολιτικό επίπεδο.

Η τρισδιάστατη διαπραγμάτευση, θεωρεί τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ως μια «δυναμική ενέργεια», η οποία ξεπερνά τη «στατικότητα» της τράπεζας των διαπραγματεύσεων.

Έτσι, ξεπερνώντας τη στείρα διατύπωση διαπραγματευτικών θέσεων, η αποτελεσματική αξιοποίηση της μεθόδου αυτής, αναλύει τα συμφέροντα των διαπραγματευόμενων πλευρών, ενώ δημιουργεί νέα δυναμική στη σύνθεση, αλλά και στο περιβάλλον διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων.

Συμπερασματικά, η τρισδιάστατη διαπραγμάτευση, επιδιώκει την μεγιστοποίηση της διαπραγματευτικής αξίας για τις διαπραγματευόμενες πλευρές.

3-D Διαπραγμάτευση
Νίκος Χατζής
3-D Διαπραγμάτευση

Η Ελλάδα σήμερα, καθώς προσπαθεί να εξέλθει από την δεκάχρονη οικονομική κρίση, έχει ανάγκη από διαπραγματεύσεις σε επιχειρηματικό-εμπορικό επίπεδο, αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο, οι οποίες να στηρίζονται ουσιαστικά στην ανάλυση των συμφερόντων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Έτσι, θα επιτευχθεί η ανάδειξη του συγκριτικού γεωπολιτικού πλεονεκτήματος της, ως προς την γεωστρατηγική της θέσης, σε πολιτικό, διπλωματικό, οικονομικό, επιχειρηματικό και εμπορικό επίπεδο, υπό τις διατάσεις της 3-D Διαπραγμάτευσης.