Goal Consulting
Strategy & Innovation

Geopolitics & 3-D Negotiations
in Action

Nikos Chatzis

-Από την πλευρά των ΗΠΑ η αποχώρηση από το Αφγανιστάν δεν ήταν ούτε ξαφνική, ούτε ευκαιριακή, αλλά έγινε με άτακτο τρόπο, που άνοιξε την πόρτα στους Ταλιμπάν.

-Η στάση της Ουάσινγκτον δείχνει όλο και περισσότερο, αλλαγή γεωπολιτικής δυναμικής, με τα σημεία άσκησης της νέας γεωπολιτικής επιρροής να εντοπίζονται στον Αρκτικό Κύκλο (Ρωσία), αλλά και στη Σινική Θάλασσα (Κίνα) μέσω και των νέων εμπορικών και ενεργειακών διαδρόμων που ακολουθούν την παγκόσμια εμπορική πρωτοβουλία του Πεκίνου (Μία Ζώνη Ένας Δρόμος).

-Στο βωμό λοιπόν των νέων πολλαπλών συμφερόντων θυσιάστηκαν οι Αφγανοί, που έβλεπαν τους Αμερικανούς ως στρατό κατοχής, ενώ οι εγκατεστημένες από την Ουάσινγκτον κυβερνήσεις στην Καμπούλ, είχαν εδραιώσει τη διαφθορά σε κάθε επίπεδο άσκησης της εξουσίας τους.

-Τώρα, λοιπόν έρχεται η ώρα των πράξεων για όλες τις ΜΚΟ υπέρ των γυναικών και των διαφόρων πολύχρωμων τάσεων να περάσουν στην πράξη υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπροστά σε μερικές χιλιάδες ενόπλων που κατέβηκαν από τα υψίπεδα του Αφγανιστάν και ενθουσιάστηκαν παίζοντας με τα συγκρουόμενα ή μπαίνοντας σε ένα γυμναστήριο που δεν είχαν δει ποτέ στη ζωή τους.

-Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο, είναι το γεγονός ότι αυτοί που σκαρφαλώνουν στα αεροπλάνα για να φύγουν από την Καμπούλ, θέλουν να φύγουν για να γλιτώσουν από το σκληρό Ισλάμ, το οποίο δεν απαρνούνται, αλλά υποστηρίζουν φανατικά εντός των δυτικών κοινωνιών.

-Επίσης, η «εργαλειοποίηση» των παράνομων μεταναστών του Αφγανιστάν μετά τη Συρία, γίνεται ένα «de facto» δομικό στοιχείο του διεθνούς συστήματος σε αυτούς που θέλουν να τους χρησιμοποιήσουν για να πλήξουν το έθνος-κράτους επιδιώκοντας την πρόκληση εσωτερικών δομικών κλυδωνισμών.

-Σοβαροί κίνδυνοι υπάρχουν επίσης από την εξάπλωση και τη δημιουργία μόνιμης εστίας της COVID-19 στο Αφγανιστάν ως προς τη μετάδοση νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού για τα οποία δε μιλάει κανείς.

-Πολλαπλά «καμπανάκια» πρέπει να χτυπάνε στην Αθήνα: Τουρκία, Κατάρ, Πακιστάν, ακραίο Ισλάμ, παράνομοι μετανάστες, τουρκική προκλητικότητα, Ερντογάν και φυσικά ο κίνδυνος «υεμενοποίησης» του Αφγανιστάν…