Goal Consulting
Strategy & Innovation

Geopolitics & 3-D Negotiations
in Action

Nikos Chatzis

-Η συνάντηση του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο έχει προγραμματιστεί για αύριο στη Βιένη, με κεντρικό θέμα ενδιαφέροντος και συζήτησης την επιθετική τουρκική προκλητικότητα των Τούρκων, στο γεωπολιτικό άξονα της Ανατολικής Μεσογείου.

-Η δραστηριοποίηση της αμερικανικής διπλωματίας, είναι δηλωτική των προθέσεων κάποιων κέντρων αποφάσεων στην Ουάσινγκτον, προκειμένου η αμερικανική διπλωματία, να σώσει τα προσχήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια προσπάθεια αποστέρησης διπλωματικού κεφαλαίου από το Βερολίνο και την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία ενδιαφέρονταν για «παρέμβαση» μόνο στην περίπτωση που αυτή θα ήταν επιτυχής, ως προς την Τουρκία.

-Οι εξελίξεις δείχνουν τη διαμόρφωση πλαισίου για τη διεξαγωγή διαλόγου, ενώ το κεντρικό ζήτημα παραμένει με ποια ατζέντα και στην ουσία με ποια προοπτική;

-Η διπλωματική παρέμβαση της Ουάσινγκτον υποβαθμίζει τόσο την ΕΕ, όσο και τη Γερμανία, ενώ συνδέεται στον πυρήνα της, με την κεντρική αντίθεση του προέδρου Τραμπ, για τις επιλογές του Βερολίνου, σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο.

-Επί της ουσίας, οι «αταξίες» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουν «αποδυναμώσει» τη Νότια Πτέρυγα του ΝΑΤΟ, εξυπηρετώντας στο μέγιστο βαθμό τα ρωσικά συμφέροντα για την πρόκληση «πλήγματος» στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, μέσω της όξυνσης δύο κρατών-μελών του, δηλ. της Ελλάδας και της Τουρκίας.

-Έτσι, η παρέμβαση Πομπέο, θα προσπαθήσει να λειτουργήσει «διορθωτικά» και ως προς τη στάση «απάθειας» του ΝΑΤΟ, μέσω του γενικού γραμματέα της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος με τα όσα έχει δηλώσει –σε βάθος χρόνου- σχεδόν ενθαρρύνει την προκλητικότητα του Ερντογάν.

-Η Αθήνα από την πλευρά της, θα πρέπει να είναι ψύχραιμη, γνωρίζοντας ότι οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα διεξαχθούν το Νοέμβριο και ενδεχόμενη εκλογή του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν θα αλλάξει το πρόσημο άσκησης της παρούσας πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην Τουρκία, μέσω μίας σχεδόν «επιθετικής εξωστρέφειας» των ΗΠΑ κατά του Ερντογάν. Η επιλογή της Κάμαλα Χάρις για τη θέση της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, κυριαρχεί σήμερα ως είδηση στην αμερικανική πρωτεύουσα.

-Παράλληλα και υπό αντίστροφη σκέψη, η παρέμβαση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, δηλώνει τη «διπλωματική ακαμψία» της ΕΕ, καθώς οι Βρυξέλλες αδυνατούν να ισορροπήσουν μεταξύ της θέλησης του Βερολίνου, της προάσπισης των ευρωπαϊκών θαλασσίων συνόρων, και των μυστικών καναλιών επικοινωνίας του Ερντογάν με αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις…