Goal Consulting
Strategy & Innovation

Geopolitics & 3-D Negotiations
in Action

Nikos Chatzis

Ενόψει των Εορτασμών που ετοιμάζει η Ελληνική Δημοκρατία για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, θα πρέπει αναμφίβολα να σκεφτούμε πως θα τιμήσουμε τους φιλέλληνες, που στο πέρασμα των χρόνων, βοήθησαν το ελληνικό κράτος να γίνει μεγαλύτερο. Σίγουρα, η λίστα θα είναι μεγάλη. Έχουμε όμως μια ρηξικέλευθη πρόταση για το πρόσωπο που θα έπρεπε να πάρει, αν υπήρχε, το Νόμπελ Φιλελληνισμού. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν! Όχι φυσικά επειδή είναι “φιλέλληνας” με τη στενή έννοια του όρου, αλλά επειδή οι ενέργειές του έχουν ισχυροποιήσει την Ελλάδα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ο Ερντογάν, προκαλεί αρκετές φορές θυμό στους Έλληνες, γιατί, προκαλεί με όσα κάνει. Εντάξει, κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά, αν το καλοσκεφτούμε, ο συγκεκριμένος, σε μια κλίμακα “φιλελληνισμού”, κοντεύει να πάρει άριστα! Ας δούμε τι έχει προσφέρει στη χώρα μας αυτός ο άδολος, ανιδιοτελής, υπέροχος φιλέλληνας.

Αποδυνάμωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων

  1. Αποδυνάμωσε τόσο πολύ τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που έπαψαν να αποτελούν απειλή για τις ελληνικές (1). Το κατάφερε, με πολλούς και διάφορους τρόπους. Καταρχάς, έχωσε στη φυλακή τα καλύτερα, και πλέον ικανά και εκπαιδευμένα, στελέχη του. Αυτά που έμειναν έξω, είναι πραγματικά για τα “μπάζα”. Πιλότοι που οι κακές γλώσσες λένε πως χάνουν τον προσανατολισμό τους στις παραβιάσεις πάνω από το Αιγαίο, τόσο, που πλέον σταμάτησαν να κάνουν αερομαχίες, και φτάνει για να εμφανιστούν τα ελληνικά φτερά για να γίνουν “λαγοί”. Και δεν έχουμε κάτι με τα ευγενή θηλαστικά.
  2. Αποδυνάμωσε τόσο πολύ τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που έπαψαν να αποτελούν απειλή για τις ελληνικές (2). Θέλησε να κάνει τα πάντα τουρκικά. Αν και σε ορισμένους τομείς φαίνεται να πόνταρε σωστά, αυτό σίγουρα δεν είναι ο κανόνας. Έτσι, προσπαθεί εδώ και καμία δεκαριά χρόνια, να αποκτήσει 250 εγχώριας κατασκευής Altay, σε τιμή που θα αγόραζε 1500 Leopard 2A7. Φήμες που θέλουν να πλουτίζουν κολλητοί του, ελέγχονται ως αβάσιμες. Γραφικότητες για “θανατηφόρα σαλάχια” έχουν μείνει στην ιστορία.
  3. Αποδυνάμωσε τόσο πολύ τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που έπαψαν να αποτελούν απειλή για τις ελληνικές (3). Έκανε την “ντίλα” του αιώνα. “Ξεπούλησε” την τουρκική συμμετοχή στα F-35A, για να αγοράσει τους αδοκίμαστους S-400. Προφανώς, διαβάζει συγκεκριμένα ελληνόφωνα “πεφωτισμένα” sites, που θεωρούσαν τα F-35 “κουβά” και τα S-400 “ανίκητα”. Λέγε λέγε, τελικά πείστηκε ο Ερντογάν από τις προφητείες γερόντων.
  4. Αποδυνάμωσε τόσο πολύ τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που έπαψαν να αποτελούν απειλή για τις ελληνικές (4). Ενέπλεξε τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σε μέτωπα που ούτε μπορούσαν, ούτε κατάφεραν να ανταπεξέλθουν. Αφού έκανε τα τουρκικά τεθωρακισμένα στόχους για τα Α/Τ του ISIS, και των Κούρδων, τελικά αποφάσισε να τα κάνει παλιοσίδερα για την ανοικοδόμηση της Συρίας στο Ιντλίμπ.

Κατέστρεψε την τουρκική οικονομία

Η τακτική των χαμηλών επιτοκίων, έχει δημιουργήσει μια ανάπτυξη βασιζόμενη στα δανεικά, κάτι, που λίγο πολύ ζήσαμε εμείς την προηγούμενη δεκαετία. Απλά η Ελλάδα την γλύτωσε γιατί είναι μέλος της Ευρωζώνης, και φυσικά της ΕΕ. Η Τουρκία, μόλις “φάει” τα δικά της συναλλαγματικά διαθέσιμα, και τα λεφτά του Κατάρ, τότε δεν θα την γλυτώσει τόσο “φθηνά” όπως η Ελλάδα.

Χάλασε την τουρκική φιλία με τα αραβικά κράτη

  1. Αυτή τη στιγμή, μόνο το Κατάρ και η Λωρίδα της Γάζας δείχνουν μια φιλική στάση για την Τουρκία. Ίσως και μερικές χώρες της Βόρειας Αφρικής, όπως η Τυνησία και η Αλγερία. Αλλά, έφτασε η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος να θεωρούν το Ισραήλ σύμμαχο και την Τουρκία εχθρό!
  2. Η στήριξη στους Αδελφούς Μουσουλμάνους έχει “τρομάξει” τους μετριοπαθείς Άραβες. Επίσης, τα βιβλία ιστορίας τους είναι γεμάτα από το πόσο καλοπερνούσαν οι πληθυσμοί επί Οθωμανών…

 

Πηγή: https://www.ptisidiastima.com/turkish-president-maybe-the-greatest-friend-of-greece/