Goal Consulting
Strategy & Innovation

Geopolitics & 3-D Negotiations
in Action

Nikos Chatzis

-Η ολική επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν είναι πλέον μία γεωπολιτική πραγματικότητα. Ο Λευκός Οίκος στην Ουάσινγκτον βρίσκεται αντιμέτωπος με το σκηνικό χάους, που προκάλεσε η αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Υπό τη λογική αυτή, ο Λευκός Οίκος βρίσκεται αντιμέτωπος με την παταγώδη αποτυχία του δόγματος εξωτερικής πολιτικής επιστροφής των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή «America is back» που θέλησε να προωθήσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

-Η εξέλιξη αυτή, ήταν μακροχρόνια και οφείλεται τόσο στη φυλετική σύνθεση και κοινωνική ιδιομορφία του Αφγανιστάν, όσο και στην επικράτηση και τη συντήρηση από τις ΗΠΑ και την Δύση ανίκανων και διεφθαρμένων αφγανικών κυβερνήσεων, που κατά τα 20 τελευταία χρόνια κατέφαγαν τα δύο και πλέον τρισεκατομμύρια δολάρια που κόστισε στις ΗΠΑ, η πολεμική παρέμβασή τους, μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

-Η αποχώρηση των ΗΠΑ ήταν μονομερής, χωρίς την εμπλοκή του ΟΗΕ και συμπαρέσυρε και το ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν υπέρ της αποχώρησης από τότε που ήταν αντιπρόεδρος την κυβέρνηση Ομπάμα, ενώ την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων την ξεκίνησε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με το επιχείρημα της μείωσης του οικονομικού κόστους εμπλοκής των ΗΠΑ  σε εξωτερικά μέτωπα συγκρούσεων.

-Σε εσωτερικό πολιτικό επίπεδο στις ΗΠΑ, όλοι έχουν στραμμένη την προσοχή στις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου, που θα γίνουν το Νοέμβριο του 2022, προσπαθώντας να παρουσιάσουν ένα κοινωνικό πρόσωπο με θετικό πρόσημο. Κοινωνικές δαπάνες και όχι δαπάνες εμπλοκής σε ξένα μέτωπα.

-Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είχε χαρακτηριστεί ως το μεγάλο στρατηγικό δίλημμα μακρόχρονης στρατηγικής εμπλοκής για την Ουάσινγκτον.

-Το σίγουρο είναι ότι θα προκληθεί ένα νέο πολλαπλό μεταναστευτικό κύμα, τύπου Συρίας, ενώ οι μετανάστες θα «εργαλειοποιηθούν» από χώρες, όπως η Τουρκία. Οι ΗΠΑ, με την άτακτη υποχώρησή τους, αφήνουν μία ανοιχτή εστία ακραίας ισλαμικής αποσταθεροποίησης, για το Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα, ελπίζοντας ότι θα ωφεληθούν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό που έχουν με τις παραπάνω χώρες.

-Τώρα, υπάρχει ζήτημα και με τα αμερικανικά οπλικά συστήματα που οι δυνάμεις της πρώην αφγανικής κυβέρνησης Γάνι άφησαν να πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι μέσω κατάλληλων ανταλλαγμάτων είναι εύκολο να βρεθούν στα χέρια ανταγωνιστών των ΗΠΑ στην περιοχή. Παράλληλα, αναμένεται αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου ναρκωτικών με επίκεντρο το Αφγανιστάν στων Ταλιμπάν, ώστε το νέο ισλαμικό καθεστώς να αντλήσει έσοδα για την παραμονή του στην εξουσία.

-Μετά τις εικόνες Βιετνάμ, τις οποίες με το αντί-επιχείρημα των κοινωνικών δαπανών χρεώνεται η κυβέρνηση Μπάιντεν, αφού η Γερουσία ψήφισε το πρώτο νομοσχέδιο αναδιοργάνωσης των φυσικών υποδομών στις ΗΠΑ, το ισλαμικό εμιράτο του Αφγανιστάν αποτελεί μία νέα γεωπολιτική πραγματικότητα αναγκαστικής αποτυχίας γεωπολιτικής σκοπιμότητας της Ουάσινγκτον και της Δύσης.