Goal Consulting
Strategy & Innovation

Geopolitics & 3-D Negotiations
in Action

Nikos Chatzis

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να σφραγίσουν τη συμφωνία πώλησης των μαχητικών F-35A στα ΗΑΕ πριν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με το «DefenseOne», αισιόδοξη για το θέμα φάνηκε την Παρασκευή η Heidi Grant, η επικεφαλής στη DSCA, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Να θυμίσουμε, τα ΗΑΕ έχουν αιτηθεί την προμήθεια του F-35, μετά την ιστορική συμφωνία αναγνώρισης του Ισραήλ, και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε τον Νοέμβριο την πιθανή πώληση μέχρι 50 προηγμένων μαχητικών του τύπου σε αυτά, με εκτιμώμενο κόστος $10,4 δισ.

Το Κογκρέσο αναμένεται να ψηφίσει αυτή την εβδομάδα πάνω στο κατά πόσο πρέπει να επιτραπεί η πώληση των F-35 στα ΗΑΕ, μαζί με οπλισμένα drones ΜQ-9 Reaper και μεγάλο πακέτο πυρομαχικών, συνολικής αξίας $23 δισ.

Οι ενάντιοι της πώλησης λένε ότι είναι επικίνδυνη η μεταβίβαση τόσο προηγμένων όπλων στα ΗΑΕ, μιας και συμμετέχουν στον Πόλεμο στην Υεμένη. Άλλοι σημειώνουν ότι τα F-35 θα θέσουν σε αμφισβήτηση το στρατιωτικό προβάδισμα του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή. Η συμφωνία θα μπορούσε να δεχτεί εξονυχιστικό έλεγχο από τη διακυβέρνηση Μπάιντεν, αν δεν έχει υπογραφεί πριν την ημέρα ορκωμοσίας του εκλεγμένου Προέδρου.

Πηγή: https://www.ptisidiastima.com/uae-f35-contract-could-be-signed-before-trump-leaves/