Goal Consulting
Strategy & Innovation

Geopolitics & 3-D Negotiations
in Action

Nikos Chatzis

Η Αεροπορία Στρατού τη δεκαετία που μας πέρασε βρέθηκε σε μια περίεργη κατάσταση. Τα AH-64DHA, μετά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισαν στην αρχή, τελικά παραλήφθησαν, αλλά είχαν αρκετά ατυχήματα. Τα ΑΗ-64Α+ άρχισαν να επιδεικνύουν χαμηλές διαθεσιμότητες, τα UH-1H παρέμειναν … ως είχαν, τα ΝΗ-90 δεν παραδόθηκαν όλα, τα CH-47DG τα “λιώσαμε” στις αεροδιακομιδές και στις αεροπυροσβέσεις. Η Αεροπορία Στρατού άρχισε να έχει διαρροή στελεχών και πτώση διαθεσιμοτήτων. Αλλά κανείς πάλι δεν στεναχωρήθηκε, γιατί να μην το “ρισκάρουμε”;

Η κατάσταση άλλαξε προς το καλύτερο, με την παραχώρηση από τις ΗΠΑ ενός μεγάλου αριθμού OH-58D Kiowa Warrior. Τα μικρά ελικόπτερα θα αναλάμβαναν ρόλους που μέχρι σήμερα είχαν τα ΑΗ-64Α+, επιθετική αναγνώριση, κρούση, κοκ. 36 ελικόπτερα θα μπουν σε κανονική υπηρεσία δίπλα στα ΑΗ-64Α+, τα υπόλοιπα είτε θα γίνουν εκπαιδευτικά, είτε θα διαλυθούν για ανταλλακτικά. Η παραχώρηση ενός τεράστιου όγκου ανταλλακτικών από τον US Army προς την Ελλάδα έχει εξασφαλίσει το Follow On Support που τόσο έχει ανάγκη ο Ελληνικός Στρατός.

Το σημερινό Think Out Of The Box, προτείνει την αντικατάσταση των ΑΗ-64Α+ είτε με αμερικανικά UH-60M Armed BlackHawk, είτε με τα ευρωπαϊκά Η-145Μ. Αν και τα δυο ελικόπτερα δεν είναι συγκρίσιμα από πλευράς μεγέθους, εντούτοις έχουν ένα κοινά χαρακτηριστικά. Εξαιρετικά χαμηλό κόστος χρήσης (για το UH-60M το κόστος είναι μόλις 2.500 δολάρια), και ικανότητα επιθετικής κρούσης. Θα ξαναπούμε, πως ενώ τα ξενίσει η αναφορά σε δυο διαφορετικές κατηγορίες ελικοπτέρων, εντούτοις έχουμε το λόγο που το κάνουμε. Χοντρικά, για να εξηγήσουμε τις δυο διαφορετικές κατηγορίες, πρέπει να πούμε πως το UH-60M έχει μέγιστο βάρος απογείωσης τα 9.800 κιλά, και το H-145M τα 3.800 κιλά. Αλλά η λογική μας είναι άλλη. Θέλουμε ένα Multi-Mission ελικόπτερο, που θα μπορούσε να εκτελέσει αποστολές κρούσης με κατευθυνόμερα όπλα, και ταυτόχρονα να μπορεί να μεταφέρει φορτίο, είτε οπλισμένους στρατιώτες, είτε να εκτελέσει αποστολές MEDEVAC.
Πηγή: https://www.ptisidiastima.com/thinkoutoftah-64-uh-1h-huey/