Goal Consulting
Strategy & Innovation

Geopolitics & 3-D Negotiations
in Action

Nikos Chatzis

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ενημερώσει το Κογκρέσο σχετικά με την πιθανή πώληση 18 οπλισμένων drones MQ-9B στα ΗΑΕ, σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να κοστίσει συνολικά $2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το «Reuters», το πακέτο περιλαμβάνει τη μεταβίβαση 15+3 MQ-9B, τα οποία θα μπορούσαν να παραδοθούν στα ΗΑΕ το 2024 αν η πώληση δεν εμποδιστεί από το Κογκρέσο.

Η κίνηση έρχεται μία εβδομάδα μετά από αντίστοιχη ενημέρωση για την πώληση μέχρι 50 μαχητικών F-35, ως αποτέλεσμα μιας συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ-ΗΑΕ στο περιθώριο της ιστορικής συνθήκης ειρήνης Ισραήλ-ΗΑΕ. Εκτός από το F-35 και το MQ-9B, τα ΗΑΕ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το EA-18G, που χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και έχει επιλεγεί από τη Γερμανία.

Η πιθανή πώληση των οπλισμένων MQ-9B στα ΗΑΕ συμβαίνει μετά την αναθεώρηση της στάσης των ΗΠΑ γύρω από τους όρους εξαγωγής drones της συγκεκριμένης κατηγορίας σε άλλες χώρες. Σε αυτό το σκηνικό, έχει ήδη εγκριθεί η πιθανή πώληση τεσσάρων MQ-9B στην Ταϊβάν, με εκτιμώμενο κόστος $600 εκατομμύρια.

Πηγή: https://www.ptisidiastima.com/usa-advances-mq9-sale-to-uae/