Goal Consulting
Strategy & Innovation

Geopolitics & 3-D Negotiations
in Action

Nikos Chatzis

Παρατηρήσεις διπλωματικού και αμυντικού ενδιαφέροντος:

-Ήταν αναμενόμενη η νέα πρόκληση του Ερντογάν με το Uruc Reis; Απολύτως.

-Ο Τούρκος πρόεδρος έχει λάβει τις αποφάσεις του, ενώ ΕΕ και ΗΠΑ επιμένουν να πιστεύουν (η καθεμιά για τους δικούς της λόγους) ότι η Τουρκία παραμένει στη Δύση.

-Στην πραγματικότητα, η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για τη Δύση, ενώ με την πολιτική πολεμικής ισχύος προσπαθεί να επιβάλλει τις θέσεις του, για τη διεύρυνση της ατζέντας των διαφορών με την Ελλάδα.

-Ακόμη και στην απίθανη περίπτωση, διαπραγματευτικού αποτελέσματος, η Τουρκία είναι σίγουρο πως δε θα το σεβαστεί, αλλά θα επιλέξει την πολιτική πολεμική ισχύος, την οποία και θεωρεί «μονόδρομο».

-Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν σοβαρό οικονομικό άνοιγμα στην Τουρκία, ενώ η Ουάσινγκτον (ελέω Τραμπ) «μασάει» λόγια της.

-Οι Βρυξέλλες δε θέλουν (εξαιτίας των εθνικών συμφερόντων) να καταλάβουν ότι η Τουρκία είναι πλέον η σοβαρή απειλή στην ευρύτερη περιοχή. Τη νέα αυτή γεωπολιτική πραγματικότητα κατάλαβαν ο Ισραήλ και τα ΗΑΕ, ενώ στην ίδια τροχιά κινείται και η Σαουδική Αραβία.

-Για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, σίγουρα η υποστήριξη της ελληνικής και της αρμενικής μειονότητας θα μπορούσε να πιέσει τον πρόεδρο Τραμπ.

-Ο Ερντογάν έχει στη διάθεσή του, το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την 3η Νοεμβρίου, αλλά και την περίοδο πολιτικής αστάθειας που την ακολουθήσει για τις ΗΠΑ…