Goal Consulting
Strategy & Innovation

Geopolitics & 3-D Negotiations
in Action

Nikos Chatzis

Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια “περίεργη” είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση Al-Watiya. H Al-Watiya είναι μια βάση που αναμένεται να “φιλοξενήσει” τουρκικά F-16C/D, όταν φυσικά αυτό “χρειαστεί” (αν δεν το έχει ήδη κάνει, έστω και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα). Βέβαια, οι Τούρκοι, γνωστοί για τη μεθοδικότητά τους, φρόντισαν λίγες μέρες πριν να μεταφέρουν στοιχεία πυροβολαρχίας(ών) HAWK XXI στη βάση, μαζί με συστήματα Koral, κι όχι μόνο.

Η Al-Watiya σίγουρα δεν θεωρείται αρκούντως προστατευμένη. Τουρκικά συστήματα HAWK έχουν εντοπιστεί στη Λιβύη εδώ και αρκετό καιρό, καθώς έχει σίγουρο φωτογραφηθεί το ραντάρ Sentinel, χαρακτηριστικό του συστήματος. Στόχος είναι να κρατήσουν μακρυά από τη Τρίπολη την ισχνή μεν, υπαρκτή δε αεροπορία του LNA. Βέβαια, πριν λίγες βδομάδες, σε αεροδρόμιο της Ανατολικής Λιβύης εντοπίστηκαν MiG-29. Συνεπώς, η αντιαεροπορική προστασία είναι επιβεβλημένη, στην περίπτωση που η Τουρκία θελήσει να μεταφέρει F-16C/D στη Λιβύη.

Μέχρι πρόσφατα, αντιαεροπορική προστασία στην περιοχή προσέφεραν και οι τουρκικές O.H.Perry στην περιοχή. Βέβαια, οι SM-1MR που εκτόξευαν κατά καιρούς μάλλον έπεφταν στον γάμο συμπαθούς φιγούρας του θεάτρου σκιών, αλλά και πάλι, ήταν μια απειλή για τα αεροπλάνα του Χάφταρ. Τα τελευταία, έδειξαν να απουσιάζουν από τις τελευταίες μεγάλες μάχες, που έριξαν τη Δυτική Λιβύη στα χέρια του Σάρατζ και των Τούρκων. Κάπου εδώ μάλλον πρέπει να πούμε πως ο Σάρατζ είναι πλέον μαριονέτα στα χέρια των Τούρκων και του Κατάρ.

Η προσπάθεια των Τούρκων να μεταφέρουν ΚΑΙ αεροπορικές δυνάμεις στη Λιβύη, σήμαινε πως η όποια βάση τους, θα έπρεπε να έχει επαρκή προστασία. H γεωγραφία την ευνοεί, καθώς βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τυνησία. Έτσι, οι δυνάμεις του LNA θα πρέπει να διασχίσουν μια τεράστια έκταση εχθρικής ερήμου, όπου τουρκικά Bayraktar πετούν μέρα και νύχτα. Επίσης, η ύπαρξη της Τυνησίας εκεί δίπλα, σημαίνει ότι σε περίπτωση ανάγκης (βαριάς ήττας δηλαδή) οι Τούρκοι μπορούν να βρουν καταφύγιο στη φιλική Τυνησία.

Το HAWK XXI, η τελευταία ψηφιακή έκδοση του MIM-23 HAWK είναι ένα σύστημα που μάλλον λίγα μπορεί να προσφέρει στο σύγχρονο πεδίο της μάχης. Βέβαια οι Τούρκοι ανέμεναν να τους χρησιμοποιήσουν απέναντι στα κινεζικά UCAV κατά κύριο λόγο, ή έστω εναντίον των MiG-29, αναγκάζοντας τα τελευταία να κάνουν χρήση πανάκριβων, και δυσεύρετων όπλων στη Λιβύη (stand-off). Οι HAWK είναι ούτως ή άλλως στη Δύση της καριέρας τους, συνεπώς η “σπατάλη” μερικών πυραύλων, που σε λίγα χρόνια θα λήξουν, είναι προφανώς δόκιμη τακτική. Όπως ακριβώς κάνουν και με τους SM-1MR στην Τρίπολη.

Τώρα, μέχρι σήμερα ξέρουμε τα εξής:

  1. Έγινε πράγματι μια επίθεση σε βάση που υπήρχαν τουρκικά συστήματα MIM-23 HAWK και Koral
  2. H επίθεση έγινε λίγο μετά την αναχώρηση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας!
  3. Στη βάση βρίσκονταν δυο πυροβολαρχίες, και η μια καταστράφηκε ενώ η δεύτερη έπαθε ζημιές. Είναι άγνωστη η αντιαεροπορική δυνατότητα των Τούρκων στην περιοχή, εκτός κι αν μεταφέρθηκαν εσπευσμένα επιπλέον πυροβολαρχίες.
  4. Δεν υπάρχει εξακριβωμένη αναφορά για χώρα που έκανε την επίθεση, ή για τύπο αεροσκάφους. Έχουν αναφερθεί Su-24Μ του LNA, με πυραύλους αντιραντάρ και έξυπνα όπλα, Mirage 2000-9 των ΗΑΕ Black Shaheen (SCALP EG), αλλά και αιγυπτιακά Rafale.

Καθώς όμως τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δεν είναι το κατάλληλο μέσο για να βγάζεις συμπεράσματα, θα πρέπει να κάνουμε μάλλον χρήση των γνώσεών μας και της λογικής.

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, λογικότερο φαίνεται να είναι κρούση από αιγυπτιακά Rafale.

Το γαλλικό μαχητικό είναι αντίστοιχο ή και καλύτερο του F-15E σε βαθεία κρούση, έχει εξαιρετικά όπλα, και οι Γάλλοι έχουν δώσει στους Αιγύπτιους όλο το απαραίτητο οπλοστάσιο που χρειάζονται. Επίσης, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, το Rafale έχει αρκετά μειωμένο RCS σε σχέση με το F-16 ή με το Mirage 2000. Δεν είναι τόσο stealth όσο ένα F-35, αλλά σίγουρα είναι πολύ περισσότερο από άλλα μαχητικά της γενιάς του, ίσως τόσο όσο ένα F-15 Silent Eagle.

Συνεπώς, αν οι “σύμμαχοι” του LNA έπρεπε να επιλέξουν το πλέον ικανό οπλικό σύστημα, το Rafale θα ήταν η λογικότερη επιλογή.

Οι Αιγύπτιοι έχουν λάβει αρκετή εκπαίδευση στα γαλλικά αεροσκάφη, και πιστεύουμε πως έχουν την εμπειρία για μια τέτοια αποστολή.

Πηγή: https://www.ptisidiastima.com/what-happened-with-turkish-mim23-in-libya/