Goal Consulting
Strategy & Innovation

Geopolitics & 3-D Negotiations
in Action

Nikos Chatzis

Κορονοϊός – Covid-19: Η δραστική μείωση της ζήτησης προϊόντων και η έλλειψη οικονομικής ρευστότητας, σε συνδυασμό με τον υψηλό δανεισμό των επιχειρήσεων, προδιαγράφουν συνθήκες μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.

Η εξάπλωση του κορονοϊού, ακολούθησε τα στάδια κλιμάκωσης μιας παγκόσμιας κρίσης, με πεδία ενδιαφέροντος την υγεία, την παγκόσμια οικονομία, αλλά και την ψυχολογία της μάζας, ενώ οι παγκοσμιοποιημένοι πολίτες έμαθαν να δουλεύουν από τα σπίτια τους, με την «εκ των πραγμάτων» κατάργηση της φυσικής παρουσίας τους, στις θέσεις εργασίας τους.

ΗΠΑ: Εθνική κατάσταση ανάγκης

Παρασκευή 13 Μαρτίου: O πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει μια κατάσταση εθνικής ανάγκης, προκειμένου να αντισταθμίσει τις αρνητικές εντυπώσεις από τις καθυστερήσεις και τις αδυναμίες που εντοπίστηκαν στο υγειονομικό σύστημα των ΗΠΑ για τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού. Σε πρακτικό οικονομικό επίπεδο η κίνηση αυτή απελευθέρωσε κονδύλια περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επιταχύνοντας την υλοποίηση του σχεδίου αντίδρασης των ΗΠΑ απέναντι στην εξάπλωση του Covid-19, το οποίο είχε βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής για εβδομάδες. «Προκειμένου να απελευθερωθούν οι πλήρεις εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, υπό την προσπάθεια που γίνεται σήμερα, διακηρύσσω επίσημα μία κατάσταση εθνικής ανάγκης. Δύο πολύ μεγάλες λέξεις,» ανακοίνωσε ο ίδιος από το Rose Garden του Λευκού Οίκου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η κατάσταση εθνικής ανάγκης θα εξαλείψει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με τα τεστ διάγνωσης του κορονοϊου αποστερώντας τη δυνατότητα από τις ΗΠΑ να αναχαιτίσουν την εξάπλωσή του στα αμερικανικά θαλάσσια σύνορα.

Κατά τις προηγούμενες ημέρες οι αξιωματούχοι του κλάδου υγείας των ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει τους Αμερικανούς να περιμένουν μία κατάσταση επιδείνωσης της εξάπλωσης  του ιού, ο οποίος μεταδίδεται κυρίως μέσω των δημόσιων εκδηλώσεων. Έτσι, αθλητικές εκδηλώσεις αναβλήθηκαν, αλλά και τα θέατρα, αλλά και τα μέγαρα μουσικής έκλεισαν μέχρι νεοτέρας.

Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε επίσης μία σειρά συμφωνιών με ιδιωτικές εταιρίες. Μεταξύ αυτών, η Google, η Target και η Walmart, προκειμένου να εξυπηρετηθεί μία πιο ευέλικτη διαδικασία διάγνωσης της ασθένειας για τους Αμερικανούς πολίτες.

H Target και η Walmart ανακοίνωσαν ότι θα διαθέσουν θέσεις στάθμευσης για τα διαγωνιστικά κέντρα, ενώ η Google υποσχέθηκε να οργανώσει μία σελίδα, μέσω της οποίας θα διαφαίνεται αν κάποιος πρέπει να κάνει το διαγνωστικό τεστ ή όχι, αλλά και θα παρουσιάζεται η διαθεσιμότητα των κέντρων για την πραγματοποίηση του τεστ διάγνωσης.

«Πολύ σύντομα, οι Αμερικανοί θα μπορούν να πάνε σε αυτές τις θέσεις στάθμευσης», δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος έχει διοριστεί από τον πρόεδρο Τραμπ ως ο υπεύθυνος της ομάδας κρούσης, κατά της εξάπλωσης του ιού.

Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι μετά την κήρυξη της κατάστασης εθνικής ανάγκης ανέμενε ότι περίπου 1,4 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ θα ήταν διαθέσιμα μέσα σε μία εβδομάδα. Ο αριθμός της διαθεσιμότητας των διαγνωστικών τεστ θα αυξηθεί στα πέντε εκατομμύρια μέσα σε ένα μήνα, σύμφωνα με την εκτίμηση του Λευκού Οίκου, που παράλληλα, επέστησε την προσοχή για ενδεχόμενη πρόκληση πανικού, από τη βιασύνη όλων να κάνουν το τεστ.

 

Δικομματικό νομοσχέδιο

14 Μαρτίου: H Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε το νομοθετικό πλαίσιο αντίδρασης στην εξάπλωση του κορονοϊού μέσω της διεξαγωγής δικομματικής ψηφοφορίας (363-40), ώστε να εξασφαλιστεί η διάθεση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε διατροφική βοήθεια, αλλά και για την επέκταση παροχών βοήθειας στους αδύναμους Αμερικανούς. Την ψήφιση του δικομματικού νομοθετικού πλαισίου υποστήριξε ο πρόεδρος Τραμπ, το οποίο καταρτίστηκε από τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ Στίβεν Μνούτσιν. Ο πρόεδρος Τραμπ παρότρυνε τους Ρεπουμπλικάνους να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο. Κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν εκφραστεί ανησυχίες από τους Ρεπουμπλικάνους υποστηρικτές του Τραμπ, που άσκησαν κριτική για την αργοπορία της αμερικανικής κυβέρνησης να αντιδράσει αποτελεσματικά αναχαιτίζοντας την εξάπλωση του ιού, αλλά και για την ανάγκη διεύρυνσης του πλαισίου πρόσβασης των Αμερικανών στο σύστημα υγείας. Οι Ρεπουμπλικάνοι ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο συνεπειών στον προεκλογικό τους αγώνα, με το επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το Νοέμβριο. Σε πολιτικό επίπεδο, το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών της Νάνσι Πελόζι για την ψήφιση ενός νομοθετικού μέτρου που θα είχε δικομματικό χαρακτήρα και όχι ενός νομοσχεδίου που θα ψήφιζαν μόνο οι Δημοκρατικοί στην Βουλή.

 

Περιορισμός μετακινήσεων από το πεντάγωνο

Από τις 13 Μαρτίου, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι προγραμμάτιζε την απαγόρευση όλων των εσωτερικών μετακινήσεων των στρατιωτικών στις ΗΠΑ, διακηρύσσοντας την πανδημία του κορονοϊού, ως μία κατάσταση εθνικής ανάγκης. Το πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων των Αμερικανών στρατιωτικών ενέκρινε ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας Ντέιβιντ Νόρκουιστ. Στην εφαρμογή του πλαισίου των μέτρων έχει συμπεριληφθεί και το πολιτικό προσωπικό που υπηρετεί στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και στις περιοχές που ανήκουν στην αμερικανική επικράτεια. Τα μέτρα ενεργοποιήθηκαν τη Δευτέρα 16 Μαρτίου και θα εφαρμοστούν τουλάχιστον μέχρι την 11η Μαΐου.

 

Delta & American Airlines

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι αεροπορικές εταιρίες Delta και American Airlines  διεξάγουν συζητήσεις με την Ουάσιγκτον προκειμένου να βρεθούν τρόποι για την διάθεση ομοσπονδιακής βοήθειας, ώστε η αμερικανική αεροπορική βιομηχανία να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, από την εξάπλωση του κορονοϊού.  Είναι γεγονός ότι η δύσκολη κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στην αμερικανική αεροπορική βιομηχανία μέχρι τα μέσα Μαρτίου, θύμιζε έντονα την κατάσταση την περίοδο μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2001. Η Delta ανακοίνωσε επίσης και τη μείωση του πτητικού προγράμματος της, κατά 40%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των αμερικανικών αεροπορικών εταιριών. «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο αναφορικά με την υποστήριξη που μπορούν να παρέχουν, ώστε να μας βοηθήσουν στη διάρκεια αυτής της περιόδου» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Delta, Έντ Μπάστιαν, όπως αναφέρθηκε σε ένα υπηρεσιακό σημείωμα της εταιρίας προς τους εργαζόμενους, που δημοσιοποίησε το POLITICO.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα λάβουμε την υποστήριξή τους» σημείωνε ο ίδιος. Ένας εκπρόσωπος της ίδιας αεροπορικής εταιρίας, είχε επιβεβαιώσει από τις 13 Μαρτίου, ότι η Delta βρίσκονταν σε συζητήσεις με την αμερικανική κυβέρνηση. Οι αεροπορικές εταιρίες βρέθηκαν αντιμέτωπες σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα από τις πρώτες εβδομάδες κλιμάκωσης της επιδημικής τάσης του νέου κορονοϊού, καθώς σε πρώτη φάση, προχώρησαν σε μειώσεις του πτητικού της έργου προς το εσωτερικό της Κίνας.

Ωστόσο, η απόφαση που έλαβε μονομερώς ο πρόεδρος Τραμπ για την απαγόρευση της εισόδου των Ευρωπαίων τουριστών στις ΗΠΑ, έσπρωξε τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες ακόμη βαθύτερα μέσα στα οικονομικά προβλήματα. Στις 14 Μαρτίου, ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε στην επέκταση των περιορισμών και για τους Βρετανούς και τους Ιρλανδούς, ως προς την είσοδό τους στις ΗΠΑ.

«Η ταχύτητα πτώσης της ζήτησης δεν μοιάζει με ότι έχουμε δει μέχρι τώρα» έγραψε ο Μπάστιαν υπογραμμίζοντας ότι οι κρατήσεις των θέσεων βρίσκονται σε καθαρά αρνητική περιοχή, που σημαίνει ότι αριθμός των θέσεων ταξιδιού που ακυρώνονται είναι σταθερά μεγαλύτερος, από τις κρατήσεις που γίνονται» πρόσθεσε ο ίδιος. Παρόμοια κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη από τα μέσα Μαρτίου και στο Κογκρέσο, ενώ οι βοηθοί του προέδρου Τραμπ εξετάζουν τις κινήσεις που έκανε η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, προκειμένου να βοηθήσει την αεροπορική βιομηχανία, μετά την 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Η Delta προχώρησε σε ακυρώσεις πτήσεων προς την Ευρώπη μέχρι την 15η Απριλίου.

 

Ισπανία: Τα περισσότερα κρούσματα στη Μαδρίτη

Στην Ευρώπη, είναι χαρακτηριστικό ότι στις 14 Μαρτίου, είχαν καταγραφεί 1.500 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, μέσα σε 24 ώρες. Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών μόλυνσης είχε κατά το ίδιο χρονικό διάστημα καταγραφεί στα 5.753 κρούσματα, ενώ από αυτά, οι 3.000 περιπτώσεις καταγράφηκαν στη Μαδρίτη. Οι αριθμοί αυτοί αντιπροσώπευαν μία αύξηση σε εθνικό επίπεδο, μεγαλύτερη από τα 1.500 κρούσματα, μέσα σε 24 ώρες. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα δεν είχαν ανακοινωθεί άμεσα θάνατοι αλλά μέχρι την 13η Μαρτίου, είχαν καταγραφεί 120 θάνατοι από τον κορονοϊό στην Ισπανία.

 

Οι κορονοϊοί

Οι κορονοϊοί χαρακτηρίζονται ως (zoonotic) με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη δυνατότητα μετάδοσης που έχουν από τα ζώα στους ανθρώπους. Οι επιστήμονες γνωρίζουν και έναν αριθμό κορονοϊών που έχουν μεταδοθεί μεταξύ των ζώων και οι οποίοι δεν έχουν μεταδοθεί στους ανθρώπους. Από την άλλη μεριά, ο Covid-19 περιγράφεται ως ένας «νέος» κορονοϊός, με έμφαση στο γεγονός ότι προηγούμενα δεν έχει εντοπιστεί στους ανθρώπους. Οι ιοί της αναφερόμενης οικογένειας ονομάζονται «κορονοϊοί» από το γεγονός ότι όταν οι επιστήμονες τους είδαν στο μικροσκόπιο το 1968, σκέφτηκαν ότι έμοιαζαν με την «ηλιακή κορώνα» δηλ., το δακτύλιο των αερίων που περιβάλλει τον ήλιο. Για την πόλη Ουχάν της Κίνας, από όπου και ξεκίνησε η επιδημία εκτιμάται ότι ο ιός μεταδόθηκε μέσω νυχτερίδων, με το επίκεντρο της εξάπλωσης να εντοπίζεται στην αγορά πώλησης θαλασσίων ειδών (Wuhan Huanan Seafood Wholesale Market). Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι η εξάπλωση του ιού άρχισε να εξαπλώνεται από τους παγκολίνους.

 

Κορονοϊός: Διεθνείς εξελίξεις και οικονομικό περιβάλλον

-Στην εσωτερική πολιτική ζωή των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τραμπ «κάνει» περίπατο, στον εσωκομματικό προκριματικό κύκλο των Ρεπουμπλικάνων, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται πως θα είναι ο ίδιος, στις προεκλογικές εκδηλώσεις με ελάχιστους οπαδούς, εξαιτίας των μέτρων που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

-Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, μετά την αποχώρηση του Μάικλ Μπλούμπεργκ και τη δραστική επανάκαμψη του Τζο Μπάιντεν, ο Μπέρνι Σάντερς έχει περιορισμένες επιλογές κινήσεων, καθώς φαίνεται πως δεν μπορεί να δώσει στην προεκλογική του εκστρατεία, τον επαναστατικό χαρακτήρα που ο ίδιος θα επιθυμούσε. Ο ίδιος –μέχρι τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές- παραμένει στην κούρσα μετά την αποχώρηση της Ελίζαμπεθ Γουόρεν, ως ο μοναδικός κεντρικά αναδεικνυόμενος εκφραστής της λεγόμενης προοδευτικής πτέρυγας των Δημοκρατικών, με την αιχμή της προεκλογικής του εκστρατείας να βρίσκεται στη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, με την κατάργηση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και τη δημιουργία ενός φορέα ασφάλισης για όλους (ίσως…, κατά το πρότυπο του ελληνικού ΙΚΑ).

Σύμφωνα με την πρόταση του Σάντερς το οικονομικό κόστος αυτής της μεταρρύθμισης, όπως και το κόστος κάλυψης της κατάργησης των διδάκτρων στα κρατικά πανεπιστήμια και κολέγια θα καλυφθεί από την επιβολή φορολογίας στους πλούσιους. Τώρα, το πόσο δόκιμο είναι να μιλάς στους Αμερικανούς για την κατάργηση του ιδιωτικού συστήματος παροχών υγείας, φαίνεται από την κάμψη της πολιτικής δυναμικής του Σάντερς, αλλά και τα στενά περιθώρια με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο ίδιος, ως προς την επιλογή μιας διαφορετικής πολιτικής στρατηγικής, για τη συνέχεια του εσωκομματικού προεκλογικού αγώνα των Δημοκρατικών και μέχρι την ολοκλήρωσή του.

-Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν στήριξε τον πυρήνα της προεκλογικής του εκστρατείας στα εργατικά σωματεία και τα συνδικάτα των εργαζομένων, ενώ η στρατηγική αυτή, φαίνεται πως του απέδωσε όσα προσδοκούσε, παρά το αμφίβολο κλίμα για την αποδοτικότητα της προεκλογικής του εκστρατείας που χαρακτήρισε τις εξελίξεις γύρω από το πρόσωπό του, κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2020 και μετά. Ωστόσο, ο ίδιος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι στην περίπτωση που εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ, θα ασκήσει τα καθήκοντά του, μόνο για μία τετραετία…

-Η απόφαση του προέδρου Τραμπ για μονομερή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ των Ευρωπαίων ταξιδιωτών κλιμακώνει περισσότερο την πολυεπίπεδη ένταση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ.

-Ο μεγάλος αριθμός αριθμός των κρουσμάτων στο Ιράν και οι οικονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορονοϊού εκτιμάται ότι θα κλιμακώσουν την πίεση που δέχεται η Τεχεράνη, φτάνοντας το θεοκρατικό καθεστώς στο όριο της αντοχής του και αφήνοντας ανοιχτό το περιθώριο για απρόβλεπτες εξελίξεις.

-Οι επιπτώσεις στον κλάδο του τουρισμού (κρουαζιέρες, αεροπορικές εταιρίες, κρατήσεις ξενοδοχείων) αναμένεται ότι θα είναι σοβαρές και ουσιαστικές με άμεση συνέπεια στην άσκηση πιέσεων στους κρατικούς προϋπολογισμούς των χωρών τους, οι οποίες μέχρι πριν από το ξέσπασμα του ιού, είχαν έσοδα. Το ενδεχόμενο αυτό, δρομολογεί την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από τις κυβερνήσεις των χωρών (π.χ. Ελλάδα) ώστε να υποστηρίξουν άμεσα και ουσιαστικά την μέχρι πρότινος κερδοφόρα τουριστική τους βιομηχανία.

-Το ΔΝΤ κάλεσε για την ανάγκη της παγκόσμιας συνεργασίας, ώστε να συγχρονιστεί η νομισματική πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο. Πέρα από την ανθρωπιστική επίφαση της παρέμβασης, το ΔΝΤ φαίνεται να ζητάει περισσότερο μέτρα. Άραγε ποιος θα κληθεί να πληρώσει το οικονομικό κόστος της εξάπλωσης του κορονοϊού;

-Σε οικονομικό επίπεδο, οι εταιρίες από το ξέσπασμα της τελευταίας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης (2008) μέχρι σήμερα, βρέθηκαν αντιμέτωπες με τα χρέη τους, προσπαθώντας να αντισταθμίσουν τους προϋπολογισμούς τους σε λειτουργικό επίπεδο. Η εξάπλωση του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο και η αναγκαστική στασιμότητα των καθημερινών οικονομικών λειτουργιών, εξελίσσεται σε μία πραγματική απειλή  ουσιαστικής οικονομικής ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία.

Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, τότε, ο λογαριασμός θα έρθει «φουσκωμένος» προκαλώντας εκτεταμένα προβλήματα οικονομικής ρευστότητας στις επιχειρήσεις, εξαιτίας της δραστικής μείωσης στη ζήτηση των προϊόντων, με τα ταυτόχρονη κατάρρευση των διεθνών χρηματαγορών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εταιρίες, εκμεταλλευόμενες τα χαμηλά επιτόκια έσπευσαν να δανειστούν φθηνό χρήμα, ώστε να χρηματοδοτήσουν την επέκταση των δραστηριοτήτων τους. Το κοινοπρακτικό χρέος  μεταξύ εταιριών εκτός του τραπεζικού τομέα αυξήθηκε στα 75 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2019, έναντι του επιπέδου των 48 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο βρίσκονταν το 2009 (Institute of International Finance).

-Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη και πολύπλοκη, καθώς οι τιμές των σταθερών περιουσιακών στοιχείων καταρρέουν σε διεθνές επίπεδο και σε μεγαλύτερη κλίμακα από το 2008 ή το 2000. Η απρόβλεπτη διάσταση της εξάπλωσης του κορονοϊού φέρνει σε δύσκολη θέση τους επενδυτές, οι οποίοι φαίνεται για ακόμη μια φορά ότι έχουν παρασυρθεί από την κερδοφορία της Wall Street. Ο λογαριασμός στο επίπεδο της οικονομικής ρευστότητας γίνεται ακόμη μεγαλύτερος, καθώς όλο και μεγαλύτερος αριθμός χωρών αναβάλει στο σύνολο τις δημόσιες συγκεντρώσεις ατόμων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι ακυρώσεις των πτήσεων (13 Μαρτίου) λειτούργησαν επί τη βάσει του αριθμού τους, ως ένας διακόπτης, που «απομόνωσαν» τον σύγχρονο κόσμο, την εποχή της παγκομιοποίησης. Κατά τη γενικότερη έννοια, ο κορονοϊός αναμένεται ότι θα διευρύνει τα οικονομικά προβλήματα, όπου αυτά υπάρχουν.

-Καθώς το προσωπικό του Λευκού Οίκου έπαιρνε σχολαστικά τις θερμοκρασίες των δημοσιογράφων που έμπαιναν στην αίθουσα ενημερώσεων, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, τους δήλωσε ότι έκανε το τεστ για τον κορονοϊό, το βράδυ της 13ης Μαρτίου. Μία ημέρα μετά, το βράδυ του Σαββάτου 14 Μαρτίου, ο προσωπικός γιατρός του, Σον Κόνλεϊ δήλωσε πως τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Ο πρόεδρος Τραμπ είχε συναντηθεί με μία αντιπροσωπεία από την Βραζιλία, την εβδομάδα που είχε προηγηθεί, ενώ τουλάχιστον ένα μέλος από την αντιπροσωπεία αυτή, είχε βρεθεί στον κορονοϊό. Σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο δρομολόγησης εξελίξεων στη διεθνή σκηνή, το αρνητικό τεστ του Αμερικανού προέδρου, διασφάλισε τη συνέχιση της παρουσίας του στη λήψη αποφάσεων από το Λευκό Οίκο.

-Στο πλαίσιο των τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους ηγέτες της G7, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση που διαμορφώνεται από την εξάπλωση του κορονοϊού, εντός της πραγματικότητας του Brexit για τη Βρετανία.

-Τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές, η Ισπανία έχει κηρύξει μία κατάσταση εθνικής ανάγκης στη χώρα, διατάσσοντας τους πολίτες τους να παραμείνουν στα σπίτια τους, εκτός και αν χρειάζεται να ψωνίσουν τρόφιμα. Η Γαλλία έκλεισε τα μπαρ και τα εστιατόρια. Όπως φυσικά και η Ελλάδα.

-Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας (εξελιγμένα ψηφιακά συστήματα παρακολούθησης) για τη ανίχνευση, αλλά και την ιχνηλάτιση των ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

-Έγινε γνωστό ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο εισήλθε σε λειτουργία με «ελάχιστο προσωπικό» για τον κορονοϊό, το απόγευμα του Σαββάτου (15 Μαρτίου) και αφού είχε κηρυχθεί κατάσταση εθνικής ανάγκης στις ΗΠΑ. Διευκρινίστηκε ωστόσο, ότι η εφαρμογή των μέτρων είναι προληπτική ως προς την διάδοση του κορονοϊού και δεν σχετίζονται με την επιχειρησιακή ετοιμότητα παρακολούθησης απειλών εθνικής ασφάλειας (DEFCON) που εφαρμόζει το πεντάγωνο 24/7.

-Στο επίπεδο της παγκόσμιας καθημερινότητας, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι όλος ο πλανήτης μπαίνει –για πρώτη φορά- σε ένα πλαίσιο εργασίας από το σπίτι, με τα κέντρα λήψης αποφάσεων που κοιτούσαν πάντοτε περίεργα τις συλλογικές εργασιακές συμβάσεις και σχέσεις, να μπορούν πλέον να βγάλουν πρακτικά συμπεράσματα. Γιατί είναι αναγκαίο να υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας και έξοδα ασφάλισης, αφού όλοι μπορούν πλέον να δουλεύουν (ασφαλείς) και από το σπίτι τους;

-Στην Ευρώπη, η ΕΕ του Βερολίνου στη δύση της πολιτικής καριέρας της Άγγελας Μέρκελ, έχει μια μοναδική ευκαιρία με αφορμή την εξάπλωση του κορονοϊού να προσανατολίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τον άνθρωπο, μετά την πανωλεθρία των προγραμμάτων λιτότητας και την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσαν σε χώρες, όπως η Ελλάδα.