Goal Consulting
Strategy & Innovation

Geopolitics & 3-D Negotiations
in Action

Nikos Chatzis

Γνωστή ως ναυμαχία του Ακρωτηρίου του Ματαπά για τους Βρετανούς (cape Matapan) ή της Γαύδου για τους Ιταλούς). Βασισμένος σε αποκρυπτογραφημένες πληροφορίες, ισχυρός στόλος του Βρετανικού ναυτικού συναντά και καταναυμαχεί τμήμα του ιταλικού στόλου. Είναι η τελευταία ναυμαχία του βρετανικού ναυτικού και η μεγαλύτερη ήττα του ιταλικού στόλου στα χρονικά.

Λειτουργώντας με αυτοπεποίθηση, ο βρετανικός Στόλος της Μεσογείου, έκανε τακτικά δρομολόγια συνοδεύοντας νηοπομπές από το Γιβλαρτάρ ως την Αλεξάνδρεια ή ενισχύοντας τη Μάλτα. Στις 26 Μαρτίου, ο διοικητής του, ναύαρχος Κάννινγκχαμ πληροφορήθηκε την επιτυχημένη επιδρομή Ιταλών κομμάντο με έξι τορπιλακάτους έμφορτες πυρομαχικών στο λιμάνι της Σούδας που σακάτεψαν το καταδρομικό “York” και προκάλεσαν ζημιές στο οπλιταγωγό “Pericles”. Επιπλέον, πλήθαιναν οι αναφορές για έντονη παρουσία ιταλικών βαρέων πολεμικών στα νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Αξιολογώντας την πληροφορία ως μέγιστη απειλή για ναυτική κίνηση κατά της Νότιας Ελλάδας, της Κρήτης ή ακόμα και της Μάλτας, ο Κάννιγκχαμ απέπλευσε με το αεροπλανοφόρο “HMS Formidable”, τα θωρηκτά BarhamValiant και Warspite, 7 ελαφρά καταδρομικά και τη συνοδεία 17 αντιτορπιλικών προς συνάντηση του ιταλικού στόλου. Από την άλλη πλευρά, ο ναύαρχος Άντζελο Ιατσίνο δεν είχε ιδέα για τις κινήσεις των Βρετανών, καθησυχασμένος από γερμανικές πληροφορίες πως ο βρετανικός στόλος είχε ένα μόνο θωρηκτό και κανένα αεροπλανοφόρο. Ο ίδιος ο Ιατσίνο επέβαινε στο σύγχρονο θωρηκτό “Vittorio Veneto” συνοδευόμενος από 6 βαρέα και 2 ελαφρά καταδρομικά και 17 αντιτορπιλικά σε δύο κονβόι που συνέκλιναν νοτίως της Γαύδου…

Πηγή: https://www.ptisidiastima.com/march-1941-battle-of-taenaro-or-matapan-cape/