Goal Consulting
Strategy & Innovation

Geopolitics & 3-D Negotiations
in Action

Nikos Chatzis

Παρατηρούμε με ιδιαίτερη προσοχή τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών. Άλλωστε, αυτή είναι η δουλειά μας, και πρέπει να την κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παρατηρούμε λοιπόν όλα όσα συμβαίνουν εντός και εκτός χώρας, και φυσικά την εξέλιξη της επιχείρησης ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών προς την χώρα μας.

Μέσα σε πραγματικά χρόνο μηδέν, ελάχιστη ώρα μετά την απειλή του Τούρκο σουλτάνο Ερντογάν πως πρόκειται να απελευθερώσει το προσφυγικό κύμα προς τα ευρωπαϊκά σύνορα, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις κινητοποιήθηκαν. Για την ακρίβεια, όπως αποκάλυψε σχετικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η Ελλάδα είναι έτοιμη από τον περασμένο Δεκέμβρη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι δυνάμεις προφυλακής ενισχύθηκαν σημαντικά, από το καλοκαίρι επισκευάστηκε ο περίφημος “φράκτης”, ενώ έγιναν διάφορα επιτελικά σχέδια, που περιελάμβαναν τα πάντα, από τα υλικά που θα μεταφέρονταν σε περίπτωση κρίσης, μέχρι και τον τρόπο που θα γινόταν αυτή η μεταφορά. Λεπτομερείς σχεδιασμός, που θα ζήλευαν ακόμη και οι επιτελείς επιμελητείας του US Army.

Τώρα, θέλουμε να λέμε πως οι Τούρκοι είναι ετοιμοπόλεμοι, καθώς πολεμούν εδώ και χρόνια σε διάφορους περιφερειακούς πολέμους. Δεν είναι λίγες οι φορές που εγχώρια μέσα παρουσιάζουν τον -αποδεκατισμένο από τις συνεχείς διώξεις του Ερντογάν- σαν μια εμπειροπόλεμη δύναμη, που μπορεί, αν μη τι άλλο, να αντέξει την πίεση της μάχης.

Οι πρόσφατες όμως εμπειρίες των Τούρκων, δείχνουν πως τα καταφέρνουν μια χαρά μόνο με πλήρη αεροπορική υπεροχή, αεροπορική υποστήριξη, και “άφθονο” πυροβολικό. Όταν δεν πετάει τουρκικό πετούμενο, όταν το πυροβολικό δεν ξέρει που να ρίξει, μάλλον τότε θα βλέπουμε πολλές εικόνες με τρομαγμένους Τούρκους, που, πριν βρεθούν σε αυτή τη θέση, πίστευαν πως πάνε κάπου για έναν καλό τουρκικό καφέ…

Οι πρόσφατες εξελίξεις δεν αφορούν φυσικά την απειλή από τις τουρκικές ορδές των τεθωρακισμένων στον Έβρο. Οι Τούρκοι έκαναν το απολύτως απάνθρωπο, “οπλοποίησαν” μάζες κατατρεγμένων και μη ανθρώπων, που απλά ήθελαν ένα καλύτερο αύριο. Όταν μιλάμε για ασύμμετρο πόλεμο, δεν μιλάμε για απλές “ιδέες”. Για παράδειγμα, αν έριχναν χημικά ή βιολογικά όπλα στον Έβρο, προκειμένου να καταβάλουν την ελληνική άμυνα, οι επιπτώσεις θα ήταν ανάλογες. Το ότι οι Τούρκοι χρησιμοποιούν τους κατατρεγμένους, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε απειλή κατά της Εθνικής Ασφάλειας.