Goal Consulting
Strategy & Innovation

Geopolitics & 3-D Negotiations
in Action

Nikos Chatzis

Το MoU Τουρκίας-Λιβύης

-Στις 21 Δεκεμβρίου του 2019, η Τουρκία επικύρωσε το αμυντικό σκέλος του μνημονίου κατανόησης (MoU) που υπέγραψε με την Λιβύη (27 Νοεμβρίου 2019) για την οριοθέτηση ΑΟΖ στα νοτιοδυτικά της Κρήτης.

-Στο κείμενο της επικύρωσης το τουρκικό κοινοβούλιο ανέφερε ότι με την υπογραφή του μνημονίου, αλλά και το στρατιωτικό του σκέλος, η Τουρκία έθεσε ουσιαστικά τα δικαιώματα που έχει στην ενεργειακή εκμετάλλευση της Ανατολικής Μεσογείου.

Μήνυμα προς τους Ελληνοκυπρίους…

-Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η κίνηση αυτή έγινε απέναντι στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης μονομερούς γεώτρησης από την ελληνοκυπριακή πλευρά, υποστηρίζοντας επίσης, ότι το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου έχει επίσης, δικαιώματα στην εκμετάλλευση του φυσικού ενεργειακού πλούτου της ευρύτερης περιοχής, περιμετρικά της Κύπρου.

-Το σκέλος της θαλάσσιας οριοθέτησης συνόρων μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας ενεργοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου.

Το Uruc Reis

-Από το κείμενο του τουρκικού κοινοβουλίου διαφαίνεται ότι η χθεσινή παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Uruc Reis δεν οφείλονταν στις κακές καιρικές συνθήκες της περιοχής, αλλά ούτε και αποτέλεσε μία αναγκαστική ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας, ώστε να διασωθεί ο εξοπλισμός του.

31η Ιανουαρίου 1996

-Οι μνήμες της 31ης Ιανουαρίου του 1996 ήρθαν και πάλι στην επικαιρότητα, με κοινό σημείο την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, που είναι εφαπτόμενη στην διαχρονικότητα και τον εθνικό σχεδιασμό των τουρκικών διεκδικήσεων, που από την άλλη μεριά, είναι τα διαχρονικά σημεία αδυναμίας των ελληνικών θέσεων.

-Ο Ερντογάν έλαβε το «μήνυμα» μπορεί να συνεχίσει ανενόχλητος της προκλήσεις του…