Goal Consulting
Strategy & Innovation

Geopolitics & 3-D Negotiations
in Action

Nikos Chatzis

Οι «πονηριές» του Σουλτάνου Ερντογάν και το «ξέπλυμα» του πετρελαίου…

Ο «μαύρος χρυσός» ενώνει (!) Κούρδους του Βορείου Ιράκ και τζιχαντιστές υπό τη στρατιωτική προστασία της οικογένειας Ερντογάν και σε βάρος της ιρακινής κυβέρνησης στη Βαγδάτη.

Από την άλλη μεριά, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου πιέζουν τις ΗΠΑ, αλλά και τη Σαουδική Αραβία, προδιαγράφοντας ένα νέο πεδίο σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας...

Ιούνιος 2014: το πετρελαιοφόρο  SCF Altai φτάνει στο ισραηλινό λιμάνι του Άσκελον. Λίγες ώρες αργότερα, το πρώτο φορτίο κουρδικού πετρελαίου έχει ξεφορτωθεί .

« Η εξασφάλιση της πώλησης του αναφερόμενου φορτίου πετρελαίου είναι κομβικής σημασίας για την περιφερειακή κουρδική κυβέρνηση (KRG), η οποία επιδιώκει μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία, από το πολεμικά σπαρασσόμενο Ιράκ. Η νέα εξαγωγική διαδρομή του κουρδικού πετρελαίου που καταλήγει στο τουρκικό λιμάνι του Τσεϊχάν,  σχεδιάστηκε παρακάμπτοντας το ομοσπονδιακό σύστημα αγωγών πετρελαίου της Βαγδάτης.

Η εναλλακτική αυτή διαδρομή εξαγωγής του κουρδικού πετρελαίου, έγινε αιτία σκληρής αντιπαράθεσης, αναφορικά με τα δικαιώματα επί των πωλήσεων, μεταξύ της κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης και των Κούρδων,» σημείωνε χαρακτηριστικά το Reuters.

Μια εβδομάδα πριν, το αναφερόμενο παραπάνω δεξαμενόπλοιο είχε φορτώσει το κουρδικό πετρέλαιο μεσοπέλαγα, από το τάνκερ « The United Emblem» το οποίο έπλεε, στα ανοιχτά της Μάλτας. Το Emblem, είχε προηγούμενα φορτώσει το αργό πετρέλαιο από το Τσεϊχάν, όπου καταλήγει ο αγωγός που συνδέει πετρελαϊκά το τουρκικό λιμάνι, με το Κουρδιστάν…

H Κατάρριψη του ρωσικού Su-24

Το γεωπολιτικό αποτύπωμα της διάσωσης του Konstantin Murakhtin

Η μεικτή σύνθεση της ομάδας διάσωσης του Ρώσου βομβαρδιστή-ναυτίλου του Su-24 έχει ιδιαίτερη συμβολική και πρακτική αξία, για την πορεία των χερσαίων επιχειρήσεων στη Συρία, αλλά και τις μεταπολεμικές εξελίξεις, ενώ η Ρωσία επιστρέφει στο Αφγανιστάν

CSAR: Συρίας-Χεζμπολάχ

Ο συγκυβερνήτης, ναυτίλος και βομβαρδιστής του ρωσικού Su-24, που καταρρίφθηκε στις 24 Νοεμβρίου, Konstantin Murakhtin, διασώθηκε από κοινή διασωστική επιχείρηση πεδίου μάχης (CSAR) υπό τις διαταγές του διοικητή των επίλεκτων δυνάμεων (Quds Force) των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, υποστρατήγου Qasem Soleimani.

Ο Ιρανός δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής, Emad Abshenas, γνωστοποίησε τις λεπτομέρειες της διάσωσης, που πραγματοποιήθηκε από ομάδα 24 επίλεκτων στρατιωτών, που την αποτελούσαν 18 κομάντος του Συριακού Στρατού και 6 μαχητές της Χεζμπολάχ, με κριτήριο επιλογής, την άριστη γεωγραφική διαμόρφωση της περιοχής κατάρριψης, του ρωσικού μαχητικού. Ο αντικειμενικός σκοπός της επιχείρησης, ήταν η διάσωση του Ρώσου πιλότου, με τη δομική υποστήριξη των ρωσικών δυνάμεων, τόσο από πλευράς αεροπορικής κάλυψης, όσο και πλευράς διάθεσης πληροφοριών (SIGINT/ELINT). Της ανάπτυξής τους, στην περιοχή ενδιαφέροντος, προηγήθηκε διαδοχικός αεροπορικός βομβαρδισμός της ρωσικής αεροπορίας, κατά θέσεων των ανταρτών που είχαν στοχοποιηθεί προηγούμενα στην περιοχή, ενώ η ομάδα λάμβανε διαρκή πληροφόρηση της τακτικής κατάστασης μέσω βιντεοσύνδεσης μεταφοράς δεδομένων σε real time.

Η πληροφόρηση της αυτή, διευκόλυνε την εμπλοκή της, σε μάχες για την αδρανοποίηση ανταρτικών ομάδων που δρούσαν στην περιοχή και είχαν καταφέρει να διασωθούν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα δείχνουν ότι η ομάδα CSAR κέρδισε πολύτιμο χρόνο, από τη διαφωνία μεταξύ των Τούρκων και των Τουρκμένων ανταρτών, σχετικά με την τύχη του δεύτερου πιλότου.

Οι Τούρκοι ήθελαν να τον κρατήσουν αιχμάλωτο και οι δεύτεροι να τον αξιοποιήσουν σαν διαπραγματευτικό ατού έναντι της Ρωσίας, προκειμένου να διαπραγματευτούν τη διάσωσή τους.

Σε περίπτωση αποτυχίας της διαπραγμάτευσης, οι αντάρτες επέμεναν ότι θα έπρεπε να έχει την τύχη του Ιορδανού πιλότου, που έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών του ISIS, το Δεκέμβριο του 2014, για να τον κάψουν αργότερα ζωντανό, μέσα σε ένα κλουβί. Το ενδιαφέρον του Πούτιν για την εξέλιξη της επιχείρησης ήταν τέτοιο, που την παρακολουθούσε ζωντανά μέσω δορυφορικής σύνδεσης, ενώ όλη η ομάδα των 24 επέστρεψε χωρίς απώλειες στη βάση της…

ΠΤΗΣΗ&ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016
Γεωπολιτική, Νίκος Χατζής
ΠΤΗΣΗ&ΔΙΑΣΤΗΜΑ

ΗΠΑ-Λιβύη-ΝΑΤΟ: Ερωτηματικό (;) για την αποστολή της SNMG2 στο Αιγαίο

Ο Φόβος του ΝΑΤΟ: Τρομοκρατικό χτύπημα στη θάλασσα της Λιβύης…

Με αναμφίβολα θετικό το αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών κατά των τζιχαντιστών στη Συρία, την ανακατάληψη του Ραμάντι από τους Ιρακινούς και τους σιίτες παραστρατιωτικούς με την υποστήριξη του Ιράν, αλλά και την προετοιμασία για την «μητέρα των μαχών» στη Μοσούλη, το ΝΑΤΟ ανησυχεί για τις επιθετικές δυνατότητες του Ισλαμικού Κράτους, σε άλλες περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος όπως, η θαλάσσια περιοχή, ανοιχτά της  Λιβύης.

Ωστόσο, η ναυτική μοίρα SNMG2 δραστηριοποιείται στο Αιγαίο, ενώ από την άλλη μεριά, η προοπτική πολεμικού αντιπερισπασμού από τις τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, αποτυπώνεται προοπτικά στο γεωγραφικό χώρο της Βόρειας Αφρικής, με χώρα γεωπολιτικού ενδιαφέροντος τη Λιβύη.

ΝΑΤΟ: Φόβος για ναυτικό βραχίονα των τζιχαντιστών;

Προς την κατεύθυνση αυτή, είναι σοβαρές οι ανησυχίες που εκφράζει ο Βρετανός υποναύαρχος Κλιβ Τζόνστον, διοικητής της Ανώτατης Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (Allied Maritime Command –MARCOM) για τις ναυτικές φιλοδοξίες των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. «Γνωρίζουμε για τις φιλοδοξίες τους, ν’ αποκτήσουν ένα ναυτικό βραχίονα. Η προώθησή τους στο Ιράκ, στις χώρες του Λεβάντε και κατά μήκος των ακτών της Λιβύης, έχει ρίξει μια σκιά ανησυχίας στη ναυτιλία της περιοχής,» σημείωσε πρόσφατα ο ναύαρχος στη βρετανική «Τhe Telegraph.» Το ΝΑΤΟ ανησυχεί για το ενδεχόμενο οι τζιχαντιστές ν’ αποκτήσουν εξελιγμένα όπλα ρωσικής και κινεζικής προέλευσης, τα οποία θα μπορούσαν ν’ αποτελέσουν θανάσιμες απειλές κατά κρουαζιερόπλοιων ή εξεδρών θαλάσσιων πετρελαϊκών γεωτρήσεων. Ο ίδιος κίνδυνος είναι υπαρκτός για φορητά όπλα υψηλής τεχνολογίας, αμερικανικής προέλευσης, τονίζει ο ναύαρχος, έχοντας στο μυαλό του την καταστροφή του ρωσικού ελικοπτέρου διάσωσης μάχης (CASR) [μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου από τουρκικά F-16] από αμερικανικό TOW που εκτόξευσαν κατά του ελικοπτέρου αντάρτες του συριακού απελευθερωτικού στρατού (FSA) με συνέπεια το θάνατο ενός Ρώσου διασώστη μάχης.

Σαουδική Αραβία-Ρωσία-Ιράν-ΕΕ

Πετρέλαιο: Βασικός συντελεστής γεωπολιτικής δυναμικής..!

Το Ιράν τιμολογεί πλέον τις πετρελαϊκές εξαγωγές του προς την ΕΕ, σε ευρώ. Η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου από απολιθώματα μειώνεται, εξαιτίας του υψηλού λειτουργικού κόστους.

Η  Ρωσία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κρίση τιμών του πετρελαίου για να ελέγξει ποσοστό 73% της παγκόσμιας προσφοράς του μαύρου χρυσού, ενώ η πολλαπλή «απομόνωση» της Σαουδικής Αραβίας εξελίσσεται σε αναπόφευκτο γεγονός...

«Νευρικότητα» κέρδους στις αγορές

Η Τεχεράνη αντέδρασε (αρχικά)  θετικά (17 Φεβ) στην πρόταση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, με την υποστήριξη και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών όπως, η Βενεζουέλα και το Ιράκ, με στόχο το «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου, στα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου. χωρίς ωστόσο, ν’ ανακοινώσει επίσημη δέσμευση για το «φρενάρισμα» της παραγωγής της.

Οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 14% το τριήμερο που ακολούθησε τις κινήσεις αυτές, ενώ σύμφωνα με την άποψη των αναλυτών, οι αγορές αντιδρούσαν με νευρικότητα. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι προκειμένου να επιτευχθεί σημαντική αύξηση των τιμών, πρέπει οι μειώσεις στην παραγωγή του μαύρου χρυσού να είναι σημαντικές, με την ουσιαστική εφαρμογή της συμφωνίας από όλες τις χώρες που θα την υπογράψουν.

Μείωση πετρελαϊκών τιμών για την Ευρώπη

Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία, σε μια προσπάθεια να προλάβει τις εξελίξεις προχώρησε σε μείωση των τιμών του αργού πετρελαίου που εξάγει προς την Ευρώπη. Πριν την επιβολή του διεθνούς εμπάργκο κατά του Ιράν, η Ιταλία και η Ισπανία εισήγαγαν αντίστοιχα το 13% και 16% των πετρελαϊκών εισαγωγών τους, από την Τεχεράνη, η οποία τώρα διεκδικεί δυναμικά τα μερίδια αυτά της ευρωπαϊκής αγοράς, τα οποία είχε πάρει η Σαουδική Αραβία, αλλά και άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες. Έτσι, παρά το γεγονός ότι το διεθνές εμπάργκο ήταν σε εφαρμογή, το Ιράν είχε προχωρήσει σε θεωρητική μείωση των εξαγωγικών τιμών πετρελαίου του, προς τις χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης, κατά 27%, το 2015. Παράλληλα, αμέσως με τη λήξη της εφαρμογής του διεθνούς εμπάργκο, η Τεχεράνη υιοθέτησε τιμολόγιο ανταγωνιστικής τιμολόγησης, με τις τιμές Μαρτίου για το ιρανικό αργό πετρέλαιο να είναι φθηνότερες κατά 1,25 δολ. το βαρέλι για τους Ευρωπαίους εισαγωγείς, έναντι των αντίστοιχων τιμών του πετρελαίου σαουδαραβικής προέλευσης. Η εξέλιξη αυτή, δηλώνει περαιτέρω σύσφιξη των ενεργειακών σχέσεων Ιράν-Ευρώπης εξαιτίας και της τιμολόγησης σε ευρώ, ενώ είναι δηλωτική της δύσκολης θέσης στην οποία έχει περιέλθει η Σαουδική Αραβία. Παράλληλα, αναβαθμίζει τη θέση της Ρωσίας, αναγκάζοντας τη Σαουδική Αραβία να την προσεγγίσει καθώς η Μόσχα διαθέτει προσβάσεις στην Τεχεράνη και μπορεί να λειτουργήσει -για τα σαουδαραβικά πετρελαϊκά συμφέροντα- ως «λύση ανάγκης,» προκειμένου να διασφαλιστούν ευαίσθητες ενεργειακές ισορροπίες. Ωστόσο, η τάση πολλαπλής απομόνωσης του Ριάντ, είναι πλέον γεγονός.

Ισλαμικό Κράτος

Βρυξέλλες, ώρα μηδέν! Μήνυμα απόγνωσης, τρόμου και φόβου…

7 Ιανουαρίου 2015: Έγινε η δολοφονική επίθεση στα γραφεία του γαλλικού σατυρικού περιοδικού Charlie Hebdo, πυροδοτώντας την έναρξη ενός τρομοκρατικά ασύμμετρου πόλεμου στην Ευρώπη.

13 Νοεμβρίου 2015:  Το Παρίσι, η «ευρωπαϊκή πόλη του φωτός» γίνεται το τραγικό θέατρο αναβάθμισης της τρομοκρατικής απειλής, που αποκτά πλέον μαζικό χαρακτήρα, με τις πολλαπλές τυφλά αιματηρές επιθέσεις αστικού χαρακτήρα…

Βρυξέλλες: SOS!

Το πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες:

-Δήλωσε την πολλαπλασιαστική αναβάθμιση των ακραίων ισλαμικών πυρήνων που βρίσκονται στην Ευρώπη, ενώ είναι επίσης ποιοτικά αναβαθμισμένο συγκρινόμενο με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, καθώς πραγματοποιήθηκε τις πρωινές ώρες, σε χώρους μαζικής συγκέντρωσης των κατοίκων στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, έπληξε καθημερινές δραστηριότητες για πολλούς πολίτες όπως, η μετάβαση στο αεροδρόμιο ή στο μετρό, εξουδετερώνοντας τα μέτρα ασφάλειας, παρά την κατάσταση ενισχυμένης αστυνομικής επιφυλακής στη βελγική πρωτεύουσα. Δημιούργησε έτσι, θετικό επιχειρησιακό προηγούμενο για τους τζιχαντιστές για τη διενέργεια πολλαπλών ταυτόχρονων επιθέσεων κατά διαφορετικών πόλεμων, σε μελλοντικό χρόνο...

ΠΤΗΣΗ&ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΑΪΟΣ 2016
Γεωπολιτική 
Νίκος Χατζής
ΠΤΗΣΗ&ΔΙΑΣΤΗΜΑ

4η βιομηχανική επανάσταση: Η «έξυπνη βιομηχανία» των ανθρώπων ή των αριθμών;

Industrie 4.0

Η 1η βιομηχανική επανάσταση ενεργοποίησε τη «μηχανοποίηση» της παραγωγής, μέσω της χρήσης του νερού. Η 2η βιομηχανική επανάσταση εισήγαγε τη μαζική παραγωγή, με τον ουσιαστικό ρόλο του ηλεκτρισμού. Η 3η βιομηχανική επανάσταση χαρακτηρίστηκε από την ψηφιακή εξέλιξη και τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και της τεχνολογίας της πληροφορικής (ΙΤ) στην περαιτέρω αυτοματοποίηση της παραγωγής. Η εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται από την 4η βιομηχανική επανάσταση με συστατικό στοιχείο το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» (Internet of Things) το οποίο διασυνδέει την «έξυπνη βιομηχανία» (Smart Factory) με κυβερνο-φυσικά συστήματα (cyber-physical systems) τα οποία επικοινωνούν και συνεργάζονται μεταξύ τους, αλλά και με τους ανθρώπους, σε πραγματικό χρόνο.

Η όλη προσπάθεια είναι γερμανικής επινόησης με την κωδική ονομασία «Industrie 4.0» και εδράζεται σε στρατηγική υψηλής τεχνολογίας που έχει καταστρώσει η γερμανική κυβέρνηση με βασικό στόχο την πλήρη αυτοματοποίηση της βιομηχανικής διαδικασίας παραγωγής προϊόντων. Έτσι, ο αυτοματισμός της παραγωγής, η ανταλλαγή πληροφοριών και οι τεχνολογικά εξελιγμένες διαδικασίες παραγωγής δημιουργούν την «έξυπνη βιομηχανία».

Τα κυβερνο-φυσικά συστήματα επιβλέπουν φυσικές διαδικασίες και δημιουργούν στην ουσία ένα ψηφιακό αντίγραφο του φυσικού κόσμου, ενώ παράλληλα λαμβάνουν αποκεντρωμένες αποφάσεις. Μέσω του Διαδικτύου των Πραγμάτων, γίνεται η επικοινωνία των κυβερνο-φυσικών συστημάτων μεταξύ τους, αλλά και με τους ανθρώπους, σε πραγματικό χρόνο.

Στο σημείο αυτό, εισέρχεται το  Διαδίκτυο των Υπηρεσιών που διεκπεραιώνει εντολές σε εσωτερικό λειτουργικό επίπεδο, αλλά και μεταξύ των τμημάτων μιας επιχείρησης ή διαφορετικών επιχειρήσεων, που μορφοποιούν το τελικό οργανωτικό μοντέλο παραγωγής βιομηχανικής αξίας.

Σαουδική Αραβία-Ρωσία-Ιράν-ΕΕ

Πετρέλαιο: Βασικός συντελεστής γεωπολιτικής δυναμικής..!

Το Ιράν τιμολογεί πλέον τις πετρελαϊκές εξαγωγές του προς την ΕΕ, σε ευρώ. Η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου από απολιθώματα μειώνεται, εξαιτίας του υψηλού λειτουργικού κόστους.

Η  Ρωσία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κρίση τιμών του πετρελαίου για να ελέγξει ποσοστό 73% της παγκόσμιας προσφοράς του μαύρου χρυσού, ενώ η πολλαπλή «απομόνωση» της Σαουδικής Αραβίας εξελίσσεται σε αναπόφευκτο γεγονός...