Ο Νίκος Χατζής ασχολείται ενεργά στην θεωρία και στην πράξη με την διεξαγωγή των 3-D Διαπραγματεύσεων σε επιχειρηματικό-εμπορικό επίπεδο, αλλά και με την συγγραφή διαπραγματευτικών αναλύσεων σε διπλωματικό-πολιτικό επίπεδο, δίνοντας έμφαση στο σχεδιασμό της διαπραγματευτικής στρατηγικής, αλλά και στην τακτική αξιοποίηση ενεργειών και κινήσεων, οι οποίες μεγιστοποιούν την τελική 3-D διαπραγματευτική αξία.
Το πεδίο γνωστικής και επιστημονικής του έρευνας περιλαμβάνει:
-Την αποτελεσματική διεξαγωγή πολύπλοκων επιχειρηματικών και διπλωματικών 3-D Διαπραγματεύσεων.
-Τηn 3-D Διαπραγματευτική αξιοποίηση των δυνατοτήτων εκμετάλλευσης του παγκόσμιου εμπορίου, αλλά και την ανάλυση των σύγχρονων τάσεων διοίκησης επιχειρήσεων.
-Την οργάνωση μηχανισμών μακρόχρονης εποικοδομητικής συνεργασίας, μετά την υπογραφή 3-D Διαπραγματευτικών συμφωνιών, σε επιχειρηματικό-εμπορικό, αλλά και σε διπλωματικό-πολιτικό επίπεδο.
-Την αποτελεσματική ανάλυση των πολλαπλών 3-D Διαπραγματευτικών συμφερόντων και γεωπολιτικών συσχετισμών, μεταξύ των κρατών του διεθνούς συστήματος, σε επιχειρηματικό- εμπορικό, αλλά και διπλωματικό-αμυντικό επίπεδο.
Γεωπολιτική: Από το 1996 συνεργάζεται με το παλαιότερο ελληνικό περιοδικό για τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της Αεροπορίας και του Διαστήματος (ΠΤΗΣΗ&ΔΙΑΣΤΗΜΑ), αναλύοντας τις περιφερειακές και διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και σχολιάζοντας την τρέχουσα ελληνική επικαιρότητα στο επίπεδο της στρατηγικής και της διπλωματίας.
Από το 1997 εργάζεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).
Γεωπολιτική: Από το 2000, έχει εκδώσει πέντε βιβλία αναλύοντας τους συντελεστές διαμόρφωσης των γεωπολιτικών ισορροπιών διεθνώς, παράλληλα με τη δημοσίευση εξειδικευμένων αναλύσεων περιφερειακού και διεθνούς γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, σε εφημερίδες και περιοδικά των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. / Γεωπολιτική
Το 2006, μετά από την χορήγηση (συνολικής) υποτροφίας από το Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, αποφοίτησε από το ειδικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα για τη διεθνή ασφάλεια, τη διπλωματία και τις διεθνείς επιχειρηματικές σχέσεις (GMAP II) της Σχολής Νομικών και Διπλωματικών Σπουδών, Fletcher, του Πανεπιστημίου TUFTS της Βοστόνης. / Γεωπολιτική
Η ειδίκευσή του αναλύεται στη διεξαγωγή πολύπλοκων 3-D Διαπραγματεύσεων σε επιχειρηματικό-εμπορικό και σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο, αλλά και στην ανάλυση των γεωπολιτικών συσχετισμών, της διεθνούς αμυντικής ασφάλειας.
Η προσέγγιση του για την θεωρία, αλλά και την πρακτική της 3-D Διαπραγμάτευσης εντοπίζεται στην ανάλυση των συμφερόντων -που ξεπερνάει την διατύπωση θέσεων- με στόχο την παραγωγή της μέγιστης διαπραγματευτικής αξίας σε πολιτικό, διπλωματικό, οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο.
Από το 2009, ασχολείται με την οργάνωση προγραμμάτων εκπαίδευσης στελεχών επιχειρήσεων στην 3-D Διαπραγμάτευση, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Ο Νίκος Χατζής έχει λάβει μέρος σε προγράμματα διαπραγματευτικής εξειδίκευσης που διοργανώνει το Πρόγραμμα Διαπραγματεύσεων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Program on Negotiation at Harvard Law School).
Ο ίδιος είναι επίσης, απόφοιτος της Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου του Bridgeport, στην πολιτεία του Κονέκτικατ των ΗΠΑ, με ειδίκευση στην επικοινωνία, αλλά και στην ανάλυση των διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων. / Γεωπολιτική
Ο Νίκος Χατζής έχει λάβει μέρος σε δράσεις του Παγκόσμιου Προγράμματος για την Δεύτερη Γενιά της Διδασκαλίας των Διαπραγματεύσεων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Hamline, στις ΗΠΑ (2009-2010).
ΠΤΗΣΗ&ΔΙΑΣΤΗΜΑ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018
ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο απόηχος της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα: Προς επιδείνωση των διμερών σχέσεων, το 2018
Ζαράμπ και Φλιν «καίνε» τον (νέο)σουλτάνο στην Ουάσινγκτον..!
Ξέπλυμα μαύρου χρήματος και παράτυπες χρηματοδοτήσεις για την εξυπηρέτηση του τουρκικού λόμπι στην αμερικανική πρωτεύουσα, αποδομούν το ηγετικό προφίλ του Ερντογάν στις ΗΠΑ, μέσω των ύποπτων ρόλων του Ρεζά Ζαράμπ και του Μάικλ Φλιν.
Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί ένα νέο σοβαρό μέτωπο σύγκρουσης στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, ενώ οι εξελίξεις στην ευρύτερη μεσανατολική περιοχή, προδιαγράφονται ως απρόβλεπτες…
Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2017: Το αεροσκάφος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Τα τρία μαχητικά F-16 δεν προχώρησαν στην υπέρ-πτήση απόδοσης αεροπορικών τιμών πάνω από τον χώρο της επίσημης υποδοχής, σε ένδειξη σεβασμού της μνήμης των πεσόντων Ελλήνων αεροπόρων στο Αιγαίο και απαξίωσης του προκλητικού γείτονα, επί τη βάσει των όσων προηγήθηκαν με τα τουρκικά F-16 που συνόδευαν το αεροσκάφος του Ερντογάν στην πτήση του προς την Αθήνα.
Αμηχανία, προβληματισμός, προσβολή, αλλά και ερωτηματικά για την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα την δεδομένη χρονική στιγμή, διατυπώνονταν σε όλη την επικράτεια, ενώ είχε προηγηθεί η καλά μεθοδευμένη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, που προετοίμασε το έδαφος διατύπωσης των επίσημων διεκδικήσεων…
ΠΤΗΣΗ&ΔΙΑΣΤΗΜΑ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018 FORUM:
Απώλεια 800 εκατ. θέσεων εργασίας μέχρι το 2030
Ο άνθρωπος, θύμα της ρομποτικής παραγωγής!
Οι ειδήσεις σχετικά με την αντικατάσταση ανθρώπινων θέσεων εργασίας από ρομπότ, βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας γενικότερο προβληματισμό για τις τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και την διαμόρφωση των ισορροπιών στον ευαίσθητο χώρο της αγοράς εργασίας κατά τα επόμενα χρόνια.
Οι προοπτικές για τους εργαζόμενους γίνονται περισσότερο δυσοίωνες από τις εφαρμογές προγραμμάτων οικονομικής λιτότητας σε χώρες όπως αυτές του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς τα ρομπότ γίνονται πιο ελκυστικά από πλευράς μισθοδοσίας, αλλά και παραγωγικότητας, μέσω της διαρκούς υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου της ζωής του ανθρώπου δημιουργού τους.
-Έτσι, τα ρομπότ αντικαθιστούν τους ταμίες, μία μεσιτική εταιρία στην Καλιφόρνια αντικαθιστά το προσωπικό της με ρομπότ, οι αστυνομικές υπηρεσίες αναθέτουν όλο και περισσότερα καθήκοντα ειδικών αποστολών σε ρομπότ, ενώ η χρήση τους επεκτείνεται δραστικά στις βιομηχανικές γραμμές παραγωγής προϊόντων, όλο και περισσότερο…
ΠΤΗΣΗ&ΔΙΑΣΤΗΜΑ: ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Παρίσι, Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015 Αιματηρό δίλημμα ελευθερίας ή ασφάλειας…;
Τίποτα δε θα είναι όπως πριν, μετά την τρομοκρατική «επίσκεψη» των μαύρων αγγέλων του θανάτου, στην Πόλη του Φωτός.
Τα σενάρια χαοτικού ανταρτοπόλεμου πόλεων παραμένουν ανοιχτά, όσο η γεωγραφικά εδαφική επιρροή των τζιχαντιστών θα περιορίζεται στην Συρία και στο Ιράκ, από την αμυντική δράση Ρωσίας-Δύσης.
Ελευθερία ή ασφάλεια;
Οι Γάλλοι βουλευτές ψήφισαν θετικά για την χρονική επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, για ένα τουλάχιστον τρίμηνο, πέραν των αρχικών δώδεκα ημερών, επικυρώνοντας με την ψήφο τους, μια πρωτόγνωρη κατάσταση για την ΕΕ.
Η Γαλλία υπό καθεστώς στρατιωτικού νόμου, με τις αστυνομικές και κατασταλτικές δυνάμεις να έχουν αυξημένες αρμοδιότητες παρέμβασης στη ζωή των πολιτών.
Είναι διάχυτη η αίσθηση ότι η Ευρώπη, συνεχώς απομακρύνεται από τους αρχικούς στόχους ίδρυσης της, και διαρκώς μικραίνει, μαζεύεται, μετεξελίσσεται σε έναν κυρίαρχο περιορισμό, κατά της ελευθερίας των ανθρώπων, των ιδεών, ακόμη και των κεφαλαίων και αγαθών.
Η θυσία της ελευθερίας, έναντι της ασφάλειας αποτελεί βαρύ τίμημα και μορφοποιεί τον πρακτικό παρεμβατισμό των τζιχαντιστών του ισλαμικού κράτους, στη σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, των φοβισμένων πολιτών…
Χερσόνησος του Σινά
«Γεωπολιτική τομή» συμφερόντων, σε φόντο αίματος…
Η έκρηξη της βόμβας στο ρωσικό Α321, έστειλε ένα αιματηρό μήνυμα εκδίκησης των ισλαμιστών στη Μόσχα. Παράλληλα, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, φαίνεται να κινητοποιεί τη Ρωσία και τη Δύση, ενώ η σκιά του Jihadi John θα πλανάται πάντα πάνω από τη Ράκα.
Παρασκευή και 13: Ο Jihadi John νεκρός…, από τη Sinjar στη Ράκα
Την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015, στα διεθνή ειδησεογραφικά γραφεία κυριαρχούσε η διπλή βομβιστική επίθεση των τζιχαντιστών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, σε προάστιο της Βηρυτού (ελεγχόμενο από την οργάνωση Χεζμπολάχ, στο Λίβανο, με συνέπεια το θάνατο τουλάχιστον 41 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 100. Παράλληλα, το διεθνές δημοσιογραφικό ενδιαφέρον συγκέντρωναν και οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για στοχευμένη πυραυλική επίθεση αμερικανικού drone, κατά του δήμιου των ισλαμιστών γνωστού ως “Jihadi John,” στο προπύργιο των τζιχαντιστών, την πόλη Ράκα, στην Συρία. Η επίθεση έγινε δυνατή, μετά από συστηματική παρακολούθηση βρετανικών μη επανδρωμένων οχημάτων (UAVs) διάρκειας έξι εβδομάδων, με το τελικό χτύπημα να δίνεται από τις ΗΠΑ.
Η είδηση, έθετε σε επιφυλακή κόκκινης ετοιμότητας τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες (MI5) υπό τον κίνδυνο πολλαπλού τρομοκρατικού χτυπήματος, με δεδομένη τη βρετανική καταγωγή του δήμιου…
Η Ρωσία του Πούτιν και η Αίγυπτος του Σίσι
Η Ρωσία αποτελεί για την Αίγυπτο, έναν παραδοσιακό πολιτικό και εμπορικό εταίρο, καθώς οι δύο χώρες, επιδιώκουν τη διαφοροποίησή τους, από τη δυτική σφαίρα επιρροής…
Ένας πολυεθνικός πελάτης Αμέσως μετά την έναρξη των ρωσικών αεροπορικών επιχειρήσεων στη Συρία (τέλη Σεπτεμβρίου 2015) το Κρεμλίνο στράφηκε προς την Αίγυπτο, για την ενίσχυση των πολιτικών, οικονομικών και αμυντικών σχέσεων, ακολουθώντας το θετικό ρυθμό ανάπτυξης τους, μετά την πτώση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, από το στρατιωτικό πραξικόπημα που εκδηλώθηκε τον Ιούλιο του 2013.
Παράλληλα, το αιγυπτιακό ενδιαφέρον για την απόκτηση ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών MiG-35, έγινε πιο συγκεκριμένο με τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την απόκτηση 46 μαχητικών, οικονομικής αξίας 2,2 δισ δολαρίων…
Πολυδιάστατες διμερείς σχέσεις
Η Ρωσία του Πούτιν, στην Αίγυπτο του Σίσι, βρίσκει μία χώρα με την οποία μπορεί να μοιραστεί κοινές ανησυχίες για την κατάσταση ασφάλειας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, ενώ μπορεί επίσης να συμμεριστεί κοινές ανησυχίες για την εξάπλωση του ισλαμικού εξτρεμισμού και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Βόρεια Αφρική...
Το ενεργειακό τρίγωνο συμφερόντων: Σαουδική Αραβία, Υεμένη, Ιράν και ο ρόλος… της Αιγύπτου
Το ενδεχόμενο μιας αιφνιδιαστικής επιθετικής ενέργειας από το Ιράν, που θα μπορούσε να μπλοκάρει την ομαλή εξαγωγική ροή του «μαύρου χρυσού» από τον Περσικό Κόλπο, τον Κόλπο του Άντεν και τη Διώρυγα του Σουέζ, απομακρύνθηκε με την υπογραφή της συμφωνίας για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του.
Ωστόσο, η πολεμική κατάσταση στην Υεμένη, συνασπίζει την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία κατά του Ιράν, ενώ Αλ Κάιντα και ακραίοι ισλαμιστές, αποκτούν ένα ακόμη πεδίο δράσης…
Γαλλία – Αίγυπτος
Στρατηγική συνεργασία… με outsider την Κίνα;
Η κατάληξη των ελικοπτεροφόρων πλοίων τύπου Mistral στην Αίγυπτο, εξυπηρετεί τη σύζευξη συμφερόντων Αιγύπτου-Σαουδικής Αραβίας, ενώ μέσω Ρωσίας, ανοίγει μια νέα ναυπηγοεπισκευαστική προοπτική, για την Κίνα.
Ισλαμικό Κράτος
Ο (αυτό)περιορισμός της Δύσης στην αεροπορική αποτροπή και ο στρατηγικός άσσος της Ρωσίας
Ο κατάλληλος συνδυασμός αεροπορικής ισχύος, δικτυοκεντρικού πολέμου και χερσαίων δυνάμεων, διαμορφώνει τη σωστή τακτική στην «αδρανοποίηση» του IS, στο πεδίο μάχης, ενώ η ρωσική αεροπορία κλιμακώνει τις επιχειρήσεις της στη Συρία, σπέρνοντας θάνατο και πανικό στους τζιχαντιστές οπλαρχηγούς, με τη χρήση στρατηγικών βομβαρδιστικών, αλλά και του πυραυλικού σκέλους του ρωσικού ναυτικού...
Αποτροπή…;
Στον τραγικό απόηχο των αιματηρών γεγονότων στο Παρίσι, γίνεται ξεκάθαρο ότι η απειλή του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους (ISIS, ISIL, Daesh), έπρεπε ν’ αντιμετωπιστεί σε στρατηγικό και τακτικό επίπεδο, ως απειλή κατά της διεθνούς ασφάλειας, που προέρχεται από οργανωμένο κράτος, πριν το στάδιο αποτροπής των επιμέρους επιθετικών ενεργειών του (εμφύλιος πόλεμος, τρομοκρατικές ενέργειες, κοινωνική αποσταθεροποίηση, μαζικές απώλειες ανθρώπινης ζωής). Πολλοί αξιωματούχοι στα κέντρα λήψης αποφάσεων τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στην Ουάσιγκτον, αρνήθηκαν ν’ αποδεχτούν την αποτελεσματικότητα της κρατικής δομής των ισλαμιστών και να τη διαχωρίσουν από τη νομιμότητά της, επί τη βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου...