Η θεωρία μου

Η προσπάθεια της Goal Consulting για την προώθηση μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής μεθόδου διαπραγματεύσεων, τόσο στο επίπεδο των πολύπλοκων επιχειρηματικών διαπραγματεύσεων, όσο και στη διεξαγωγή των διπλωματικών-πολιτικών διαπραγματεύσεων, στηρίζεται στη θεωρία, αλλά και στην πρακτική της «Διαπραγμάτευσης Αρχών» (Principled Negotiation). Η διαπραγματευτική αυτή μέθοδος, έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Harvard Negotiation Project).

Τα τελευταία χρόνια, η θεωρία της «Διαπραγμάτευσης Αρχών» ενισχύεται αποτελεσματικά, από τη μέθοδο διεξαγωγής της Τρισδιάστατης Διαπραγμάτευσης (3-D Negotiation) η οποία αναπτύχθηκε και εξελίσσεται στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Harvard Business School-HBS), από τους καθηγητές Ντέιβιντ Λαξ και Τζεϊμς Σεμπένιους. Η πρωτοποριακή αυτή διαπραγματευτική μέθοδος, ανατρέπει την παραδοσιακή διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων, σε επιχειρηματικό, αλλά και διπλωματικό-πολιτικό επίπεδο.

Η τρισδιάστατη διαπραγμάτευση, θεωρεί τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ως μια «δυναμική ενέργεια», η οποία ξεπερνά τη «στατικότητα» της τράπεζας των διαπραγματεύσεων. Έτσι, ξεπερνώντας τη στείρα διατύπωση διαπραγματευτικών θέσεων, η αποτελεσματική αξιοποίηση της μεθόδου αυτής, αναλύει τα συμφέροντα των διαπραγματευόμενων πλευρών, ενώ δημιουργεί νέα δυναμική στη σύνθεση, αλλά και στο περιβάλλον διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων. Καταληκτικά, η τρισδιάστατη διαπραγμάτευση, επιδιώκει τη μεγιστοποίηση της διαπραγματευτικής αξίας για τις διαπραγματευόμενες πλευρές.